Учениците ще усвояват превенция на тероризма и противодействие на корупцията

Днес образователният министър Меглена Кунева представи промените в програмата по гражданско образование

Превенцията на тероризма, противодействие на корупцията и ксенофобията ще учат децата в системата на средното образование. Освен това в учебната програма ще бъдат включени военно обучение и правилата за движение по пътищата, съобщиха днес на пресконференция образователният Министър Меглена Кунева и заместникът й Деян Стаматов.

Понятията легитимност, демокрация, граждански протест, ксенофобия ще бъдат учени в 11 клас по предмета "Гражданско образование". Целта е децата да могат да оценят негативното влияние на корупционните практики в изборния процес.

Устройството и функционирането на европейските институции пък ще бъде предмет на изучаване от страна на дванадесетокласниците. Предвидено те да се запознаят с основни иконимически понятия.

За часа на класа се предвижда още от 5-ти клас да се обсъждат теми като превенция и противодействие на корупцията.

Военно обучение ще се изучава по 5 часа в 9-ти и 10-ти клас. Застъпени са и темите по превенция на насилието, защита на населението при бедствия и безопасност на движение по пътищата.

"Няколко думи за стандарта - каква е целта му - да се познават институциите на страната, да се познават ценностите и ползите от демократичното управление, но освен това и с различни механизми, които това обучение предлага да се формират личностите. Това, което целим, е формиране на хора с ясна ориентация кое е добро, кое зло, кое е правилно, кое е неправилно, как може едновременно да лидираш и едновременно да уважаваш околните, какви са правилата на дебата", заяви вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева.