Националният конкурс "Дора Габе" ще отличи авторки на поетичното слово

Творбите се представят до 7 октомври

Националният конкурс на името на Дора Габе ще отличи в 12-ото си издание най-добрите творби на авторки на поетичното слово, съобщават от община Генерал Тошево, която е сред организаторите на творческата надпревара. Съюзът на българските писатели, издателство "Захарий Стоянов", Славянската литературна и артистична академия, читалището в родното село на Дора Габе - Дъбовик, са партньори в проявата, съобщава БТА.
В конкурса могат да участват млади поетеси от цялата страна с най-много пет творби, които трябва да бъдат предадени до 7 октомври. Жури ще определи първа, втора, трета награда, както и поощрителни и специални отличия. Поетесите ще бъдат наградени на тържества в Генерал Тошево и Дъбовик в края на октомври, а творбите им ще бъдат публикувани в литературни издания, информират от общината.
С националния конкурс се отдава признателност към Дора Габе за литературното й творчество, за което черпи вдъхновение в Добруджа, посочват от общината. Сред отличените в досегашните издания на конкурса, който се организира на всеки две години, са Патриция Николова, Елка Димитрова, Оля Стоянова, Нели Лишковска, Сибила Алексова и други. Поетичното наследство на Дора Габе е насърчавало и много бесарабски българки да премерят сили в конкурса.