Одобриха новият идеен проект за изграждане на паметник на ген. Иван Колев

Около 3.5 тона гилзи са предоставени от МО за изливането му

Областната комисия „Военни паметници“ одобри днес нов идеен проект за изграждане на паметник на ген. Иван Колев. Това стана на заседание на комисията, на което членовете бяха запознати с проекта. Заседанието бе председателствано от областния управител на Добрич Детелина Николова.

Около 3.5 тона гилзи са предоставени безвъзмездно от Министерството на отбраната за изграждане на паметник на генерал-лейтенант Иван Колев и на загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година, съобщи народният представител и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Идейният проект на авторски колектив с ръководител скулптора Александър Хайтов бе представен на заседание на областната комисия "Военни паметници" днес.
Фигурата на генерал Иван Колев, изправен върху стремената на кон, със сабя в ръка ще достига близо пет метра. Паметникът в Добрич ще бъде излят от бронз, поясни Валери Симеонов. По думите му на следващ етап ще бъде оформен мемориален комплекс с двайсет плочи, върху които ще бъдат изписани имената на 1053 войници и офицери, загинали при отбраната на Добрич.
В Добрич през септември ще бъде отбелязана 100-годишнината от сраженията, останали във военната история като Добричката епопея. Сдружение от десетилетие събира средства за изграждане на паметник на генерал Иван Колев - предводител на българската кавалерия.Беше одобрен проект за мемориала на професор Крум Дамянов,но необходимата сума от 700 000 лева не беше събрана, припомниха от сдружението. Новият проект ще бъде реализиран с около 160 000 лева, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов.
Валери Симеонов, който се е ангажирал с изграждането на паметника,заяви пред журналисти, че има личен мотив - неговият дядо е участвал в боевете за Добрич.