Над 4000 певци и танцьори идват на фолклорния събор „Богородична стъпка“

Отново ще има и Улицата на занаятите

Единадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“  ще събере тази година над  4000 участници, от 64 български общини. 200 са съставите, които ще се представят на 27 и 28 август на двете сцени в парка на курортното селище Старозагорски минерални бани.

„Впечатлена съм, че всяка година желаещите да се включат във фестивалната програма са все повече, както и посетителите на събора“, коментира зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова. „Представянето на толкова широк форум на живия фолклор, на традициите ни, има за цел да привлече интереса на подрастващите, да ги запознае с традициите и обичаите, с песните и танците. Амбицията ни е всяка година да обогатяваме  съпътстващите програми, за да бъдат подходящи за всяка една възрастова група“, допълни Сотирова.

Участниците ще бъдат оценявани от жури  в състав: народната певица Калинка Згурова, д-р Наталия Рашкова от Института за фолклор при БАН, доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, почетният гражданин на Стара Загора и фолклорист акад. Крум Георгиев, фолклорният маестро Димитър Колев –дългогодишен диригент на ансамбъл „Загоре“  и композиторът Кирил Тодоров.

За първа година се включва Прабългарска школа за оцеляване „Бага–тур“. Стрелба с лък, езда с пони, меч и щит, въртене на бич са само част от  атракциите, които багатурите ще предложат на зрителите и гостите на събора. Историята ще дойде с Пътуващото читалище „Бащино огнище“. В съпътстващите прояви на форума се включват и Регионалният исторически и Центърът за наука, култура и изкуство.

Традициите оживяват в Селския двор „Добра среща“. Посетителите ще имат възможност да се насладят на вкусни гюзлеми, Кара  Верлерски качамак, билков чай и ръжено кафе. Отново ще има и Улицата на занаятите.