Още един съперник на Бокова се оттегли от надпреварата за поста ген. секретар на ООН

Още един съперник на председателя на ЮНЕСКО Ирина Бокова се оттегли от борбата за поста генерален секретар на ООН. Това е Игор Лукшич - министърът на външните работи на Черна гора.

С оттеглянето на Лукшич в надпреварата останаха 10 кандидати за наследник на сегашния генерален секретар Бан Ки Мун, чийто мандат изтича на 31 декември.

По-рано от надпреварата се оттегли и бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич, която събра най-малък брой гласове на първия предварителен вот.

Съгласно съществуващите правила, кандидатът трябва да получи девет гласа "за", в това число от всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Китай, Русия, Франция и Великобритания, за да заеме поста генерален секретар на световната организация. След това кандидатът се предлага за утвърждаване от Общото събрание на ООН.

В два поредни кръга от неофициалното предварително гласуване Бокова се представя изключително достойно, като се нареди на трето и пето място. Следващия кръг на вота ще бъде на 29 август.