Пловдивска фирма оборудва всички български летища с 24 мотовлекачи и платформи

Новините

25-08-2016, 12:26

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Най-големият български производител на кари "Балканкар Рекорд" АД приключи собствена програма за доставка на специализирана техника за всички български летища. На летищата в София, Варна и Бургас са продадени общо 24 мотовлекачи, платформи, мотокари и електрокари, а летище Пловдив предпочита да наема тази техника от фирмата. Със същата техника са оборудвани и летищни комплекси в Словакия, Узбекистан, Полша, Русия, Таджикистан, като общият брой на експортираните машини е достигна 46 до средата на 2016 година. Влекачите, платформите и карите се използват за превоза на багаж до самолетите, като мощните машини вършат и други дейности - теглят спомагателни съоръжения за почистване на самолети, агрегати за зареждане на електрическите акумулаторни батерии на въздушната техника, товари за транспортните самолети. През 2016 година само в България около 4,2 милиона пътници ще слязат и ще се качат в самолетите по подвижните стълби, с които са оборудвани платформите на пловдивската компания.

Техниката за летищата в Бургас и Варна е закупена от техния концесионер - фирма Fraport Twin Star . Допълнителни покупки на мотокари и влекачи "Рекорд" за летище Бургас са закупени от летищния оператор "Goldair Handling". Тези машини са предназначени само за обслужване на полетите.
Дизеловите влекачи "Рекорд" могат да теглят и превозват 12-15 тона товар, а платформите - 5 тона. Скоростта, с която се движат на летищата е ограничена до 25 километра/час, съгласно международните правилници. Летищата имат и специфични изисквания към двигателите на обслужващата техника по отношение на шум, вибрации, вид и разход на гориво. За да отговорят на изискванията машините на "Рекорд" използват само немски двигатели "Дойц" и японски - на "Тойота". Според изпълнителен директор на пловдивската каростроителна компания българските машини вече са разпознаваеми на международните пазари с конкурентни цени си, с условията за поддръжка и надеждността при работа, както и с удобството за управление. Общата гаранция, която българските летища получават за машините на "Рекорд", а на определени възли като шасито тя достига до 10 години.