От началото на годината у нас са опожарени 25 000 декара гори

Тези денни бяха изнесени от министъра на земеделието и горите Десислава Танева

За 2016 г. опожарените горски територии към момента са 25 000 декара, а регистрираните пожари са 315. Според статистиката 97% от пожарите са следствие на човешка намеса. Тези денни бяха изнесени от министъра на земеделието и горите Десислава Танева днес в ефира на BG ON AIR.

От думите на мин. Танева се разбира, че 2016 г. не е най-пиковата по отношение на пожарите."През последния месец броят на пожарите и интензитетът им е два пъти по-висок, отколкото средата на тази година и наистина се създава това усещане за тази година. За тази обстановка влияние имат климатът и горещините", заяви тя.

Земеделският министър предуреди хората и земеделските производители да бъдат внимателни в действията при извършване на дейности, при които има опасност от възникване на пожар, защото 97% от пожарите са следствие на човешка намеса. "Продължаваме да сме в пожароопасния сезон, всички трябва да бъдем изключително внимателни", подчера тя.

По думите ѝ засегнатите горски територии могат да се възстановят по естествен път или да бъдат залесени. "Където пожарът е върхов и са напълно унищожени тези територии и насажденията върху тях, веднага преминаваме към залесяване", обясни земеделският министър. Другият вариант е засегнатите гори да бъдат оставени да се възстановят по естествен път. Периодът, в който става видно дали горски масив, по-слабо засегнат от пожар, може да се възстанови самостоятелно, е до три години.