Скоростно изкачване на Витоша от центъра на София до Черни връх старира в събота

Планинско бягане от Националния дворец на културата, намиращ се в центъра на столицата, до първенецът на Витоша - високият 2290 м. Черни връх, организирa Сдружение "Маратон". Бягането е част от веригата на сдружението  #FiveMountains. Юбилейното 10-о издание на VITOSHA RUN ще се състои тази събота, 27 август 2016 г., като стартът отново ще бъде даден в 9:00 ч. на алеята в началото на Южния парк, зад хотел Хилтън (координати 42°40’50.40″С 23°19’9.96″И, 562м.н.в.).

Организаторите продължават традицията да почитат годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество, легитимирайки една нова философия за отношение към планината и природата изобщо. За да се избегнат обаче претрупаните с хора пътеки към върха и масовката от туристи в района на финала в празничния ден на туристическото движение, който традиционно се отбелязва в последната неделя на месец август, този път организаторите преместват състезанието с един ден по-рано – в събота.

17,5-километровото изкачване с над 1700 метра положителна денивелация от София до Черни връх е отворено за всички желаещи да приемат предизвикателството и да покорят в състезателно темпо витошкия първенец. По трасето ще има 5 контролни поста, като на 2 от тях и на финала ще има и подкрепителни пунктове.

Трасе на планинското бягане: Старт: София, Южен парк 2, Хотел Хилтън – Юг /562м н.в./, 42°40’50.40″С  23°19’9.96″И; Финал: Черни връх /2290м н.в./; Дължина: 17,5км с 5 междинни контролни пункта, трасето преминава зад Сити център през централната алея на Южнен парк, по ул. Никола Крушкин, пресича Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, зад Фантастико, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и Платотo до Финала. Маркировката е с ленти и табели.

Традиционно на масовия старт на VITOSHA RUN застават заедно над 200 бегачи, любители и туристи от всички възрасти, обединени от идеята да се получи един истински празник на планината, бягането и туризма, пишат организаторите.

Към момента предварителна заявка за участие в състезанието тази година са подали почти 200 атлети и любители на планинското бягане от България и чужбина. Очаква се броят им да се увеличи значително през следващите дни. Сред записаните са победителят във всички състезания от веригата #FiveMountains2016 при колоездачите Димитър Михайлов от Янтра - Исполин, както и неостаряващият лекоатлет ветеран Бойко Златанов от Локомотив София, който спечели най-първото издание на Vitosha Run през 2007 г., както и изданието 2012 г. На старта обаче най-вероятно няма да застане шампионът ни по планинско бягане и маратон Шабан Мустафа от ОСКЛА "Шампион - Сунгурларе", който миналата година постигна изключително престижното 4-то място на Световното първенство по планинско бягане маратонска дистанция в Цермат, Швейцария. Шабан все още се възстановява от сериозна травма на глезена и в същото време ще трябва да съхрани здравето си за предстоящото на 10-11 септември 2016 г. Световно първенство по планинско бягане в Сапарева баня, на което той ще представя България.

Настоящият рекорд на ВИТОША РЪН от 1 ч., 36 мин. и 46 сек. беше поставен през 2015-а година именно от Шабан Мустафа, който подобри собствения си рекорд от 2011-а при мъжете, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек., поставен от Милка Михайлова също през 2011 г., все още остава непроменен. Миналата година завършилите успешно състезатели бяха 304.

Организатори на VITOSHA RUN 2016 са Сдружение Маратон с подкрепата на Столична Община, Фондация София – европейска столица на спорта и Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство. Спонсори са SALOMON, Suunto, фирмата за енергийни напитки и протеинови блокчета от естествени продукти AMWAY и верига магазини Sport Box, а официален превозвач е Great Wall. Основен медиен партньор на инициативата по традиция е

Предварителната регистрация с получаване на стартовите номера и на допълнителна техническа информация е насрочена за утре, петък, от 18 ч. до 20 ч. в Информационния център на София - Европейска столица на спорта, срещу Румънското посолство. Регистрацията в деня на състезанието е от 7.30 до 8.30 в зоната на старта.

За допълнителна информация за VITOSHA RUN 2016, пълна програма, профил на трасето, GPS тракове и заявка за участие вижте www.marathon.bg.