Тютюневите складове да бъдат укрепени и обезопасени, разпореди прокуратурата в Пловдив

Окръжната прокуратура в Пловдив е разпоредила незабавно да бъдат предприети мерки за укрепване и обезопасяване на изгорелите тютюневи складове в града, съобщава Националната телевизия.

Разследващите са приключили огледите на терена на Тютюневия град и може да се пристъпи към аварийно временно укрепване на сградите. Законът за опазване на културното наследство задължава кмета и регионалния инспекторат към министерството на културата да издадат указания и да определят срок за аварийните укрепвания. От прокуратурата очакват в 7-дневен срок двете институции да съобщят какви действия ще предприемат.

"Съобразно законовите им правомощия общината, съответно регионалният инспекторат към министерство на културата дават задължителни указания и предписания за започване на такива аварийни укрепителни действия", заявява Галина Андреева, зам.-окръжен прокурор на град Пловдив.

"Ако те (указанията - бел.ред.) не бъдат изпълнени, задължението да ги изпълни тежи вече върху общината и съответно тя следва да си потърси впоследствие сумите, които е изразходила за това", заявява още покурор Андреева.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен