Илиана Раева за успехите на грациите: Беше тежък и трънлив, но и много красив път

Като "тежък и трънлив, но и много красив път" окачестви пътя към успеха на ансамбъла ни по художествена гимнастика бившата им треньорка и настоящ презизидент на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева. В интервю пред БТВ тя говори за трудностите, през които е трябвало да преминат грациите, за да постигнат може би най-ценния си и изстрадан успех - бронза на Игрите в Рио и така да сложат един повече от достоен финал на спортната си кариера.

"Това е една сериозна работа. Когато ги поех преди 8 години работих много над тяхната психическа устойчивост. Те са много различни, всяка една от тях има силен характер. Всяка една от тях индивидуално е много чепата, но успяхме да създадем отборен дух. Показателно е, че за 8 години никога не съм чула да се скарат. В началото те бяха много отричани. След първото им състезание в Бремен, на което станаха 7-ми, имаше доста мнения, че трябва да се откажат. После взеха първия си медал в Москва. След това станаха световни шампионки и тогава всички ги оставиха намира. Беше тежък и трънлив път, но и много красив", заяви Раева.

"Видяхме страшно много любов и обич, която във важен момент достигна до момичетата. Много благодаря! Беше ни много тежко, костваше ни много сили и емоции. Преживяхме много неща, преминахме през ада и рая. В Рио ни се събра много - и инцидента с Цвети, и това, че беше тяхното последно състезание, и големите очаквания за медал. Беше много емоционално", разказа Раева.

Както вече е известно, това ще бъде последната олимпиада за ансамбъла ни, който се завърна късно снощи под овациите на десетки фенове на "Летище София". "Не мисля, че това е финалът. Един ден ще се върнем в големия спорт. Гимнастиката е част от нас и никога няма да ни напусне", заяви едно от "златните ни момичета" - Ренета Камберова. "Всички имахме една цел, една мечта и се радвам, че я постигнахме", пък заяви съотборничката ѝ Михаела Маевска.