Цар Симеон 1898 стартира днес с трима дебютанти на Обиколката на България

Спорт

28-08-2016, 14:57

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Педали за пловдивския тим ще въртят младежките национали

С трима абсолютни дебютанти в мъжкото колоездене стартира КК "Цар Симеон 1898" (Пд) на започващата днес 65-та Международна колоездачна обиколка на България, която и тази година е от високата категория 2.2. 

Педали за пловдивския тим ще въртят младежките национали Николай Генов и Адриан Беев, както и бързопроспериращият младок Светлин Дунчев. Наред с триото в състава са включени още капитанът и лидер на тима - опитният Пламен Димов и Иван Алберт Ажи. 

Главният треньор на "царистите" Петър Павлов предпочете точно тези петима бегачи защото те в момента са в най-добпра спортна форма и най-добре в избраната от него тактика за предстоящото състезание. 

Освен това, Димов, Генов, Беев и Ажи напоследък направиха няколко силни старта у нас и в чужбина, с призови класирания, и очевидно се намират в много добра спортна форма и кондиция.

Въпреки многото предложения от наши и чужди отбори за привличане на нови бегачи, Павлов реши да заложи изцяло на български състав, и то на момчета от клубната школа. 

Наставникът е отказал категорично да взима чужденци, въпреки няколкото оферти от Сърбия, Холандия, Белгия и Люксембург. 

След техническата конференция снощи стана известно, че точно 95 състезатели от 16 отбора застават днес на старта в София, който е в 12 часа пред Народното събрание в София.  

Българският участник в колоезденето на олимпиадата в Рио - Стефан Христов, все още не е възстановен напълно и няма да може да участва, съобщиха от турския му континентален тим "Брисаспор", който също ще има свои представители в колоната. Стефко все още има силно натъртвания от тежкото падане по време на старта си в Рио. Вместо него "Брисаспор" пуска друг техен състезател. 

Последният отбор, който се присъедини късно снощи към състезанието е другият турски отбор "Торку Шекарспор". 

Комшиите изпуснали в последния момент самолета за София и се наложило с прикачвания и други полети да си доберат до столицата, за да стартират днес.

„Радващото е, че Обиколка ще има и това е главната новина - каза президентът на БКС Евгений Димитров - като имаме предвид огромните трудности, с които се сблъскахме, докато организирахме състезанието. Почукахме на врати, които така и не се отвориха, поради неплатените дългове, натрупани от предишното ръководство на БКС. Получихме 100 000 лв. от държавата, много по-малко, отколкото е дала тя миналата година – 234 000 лв., но все пак с справихме с бюджета, с помощта на общини, кметства. Наш пропуск е, ч не успяхме да привлечем достатъчно спонсори. Искам да благодаря на общините от етапните градове. Специални благодарности за Кърджали, където Обиколката не е била от 22 години, на Ивайловград и Мъглиж, където колоната ще стигне за първи път”, обобщи Димитров.

Официалният старт на Обиколката ще бъде даден точно в 12 часа днес на площад „Народно събрание”. Острият - летящ старт ще бъде на бул. „Ботевградско шосе”, а финалът - на 2 септември в Троян.

Дължината на маршрута е 899 км, разделени на шест етапа:

28 август, днес, неделя: 1. София – Пловдив, 205 км

29 август, утре, понеделник: 2. Пловдив – Кърджали, 95 км

30 август, вторник: 3. Кърджали – Ивайловград, 157 км

31 август, сряда: 4. Ивайловград – Елена, 231 км

2 септември, петък: Мъглиж - Троян, 132 км

Отборите са 16 : 13 чуждестранни - по два от Италия, Украйна и Турция и по един от Испания, Великобритания, Румъния, Унгария, Сърбия, Беларус и Казахстан, и три български: Несебър Shockblaze, „Цар Симеон” от Пловдив и „Хемус 1896” - Троян.

Национален тим - един - Сърбия

Континентални – 10 - ИСД Жорби и „Колсс” /Украйна/, „Брисаспор” и „Торку Шекерспор” /Турция/, „Минск” /Беларус/, „Супер бетон” /Унгария/, „Вино 4-евър СКО” /Казахстан/, „Униеуро” /Италия/, „Педал Хевън” /Великобритания/ и „Тушнад” /Румъния/.

Регионални и клубни – 5 - „Делио галина колосио” /Италия/, „Куота-Kонструсионес Паулиньо” /Испания/ и трите български състави.

Тимовете трябва да са с най-малко с четирима бегачи и най-много – шестима.

Обиколката е в календара на Международния колоездачен съюз /ЮСИ/ - Европейския тур, кат. 2.2, за мъже „елит” и мъже до 23 г.; осигурява точки за ранглистата.

Класирането е индивидуално и отборно.

Ще има надпревари за:

- най-активен състезател /зелена фланелка/

- най-добър катерач /бяла фланелка на червени точки/

- най-добър млад състезател /до 23 г./ - бяла фланелка

Лауреатите в тези надпревари ще получат и парична награда – по 500 лв.

Наградите и премиите са според Правилника на ЮСИ за състезанията от категория 2.2 /в евро/. За етапна победа се предвиждат 723 евро. Победителят в Обиколката ще получи, освен купата и другите отличия, и премия от 2169 евро.

Официален спонсор на 65-ата Обиколка е един от най-големите производители на велосопеди но континента – българският пхолдинг „Макс Европа” , с марките Sprint и Shockblaze.

С подкрепата на всички общини и кметства, през които ще мине колоната, и още фирми и организации.

Предварителни състави на българските тимове, преди окончателното им уточняване на техническата конференция на 27 август, събота:

Несебър S

HOCKBLAZE 

1 Aлександър Алексиев BUL 

2 Марио Сучев BUL 

3 Иван Мухтаров BUL 

4 Евгени Балев BUL 

5 Стойчо Стоев BUL 

„ХЕМУС 1986” /Троян/

1 Станимир Чолаков

2 Mихаил Михайлов 

3 Йордан Aндреев 

4 Милош Бoрисавлиевич SRB

5 Никола Koзомара SRB

6 Деян Maрич SRB

„ЦАР СИМЕОН” /Пловдив/

1  Пламен Димов 

2  Николай Генов 

3  Иван Ажи 

4  Адриан Беев 

5  Светлин Дунчев 

Пловдивският холдинг „Макс Европа”, производител на велоспедите Shockblaze, Ферини  и „Спринт”, тази година ще бъде един от официалните спонсор и на родния тур, който се слави като една от най-старите национални колоездачни обиколки не само в Европа, но и в света.