Милена от Добрич ще представи България в спортната стрелба на Параолимпиада

За пръв път ще има българин, който ще участва в спортната стрелба

Днес за Рио де Жанейро ще отпътуват седемте състезатели, които ще представят България на Параолимпиадата, която ще се проведе между 7 и 18 септември. За пръв път ще има българин, който ще участва в спортната стрелба и това е Милена Тодорова от Добрич. Заедно с нея за Бразилия заминава и брат й Радостин Тодоров, който е и неин треньор, съобщава topnovini.bg.

Милена Тодорова е на 41 години. Тя страда от спинална мускулна атрофия. Придвижва се единствено с количка. От 2007 г. е неизменен носител на златен медал на държавното първенство. Първият й международен успех е през 2013 г. в турския град Анталия, където на Световната купа печели бронзов медал. Най-големият й успех обаче е спечелването на квотата за Рио.

Милена работи в Общината на Добрич в центъра за услуги информация.

Пред Topnovini.bg  Милена сподели, че е започнала да се занимава със спортна стрелба случайно, когато през 2007 година нейна приятелка от Варна я поканила на държавно първенство по спортна стрелба. „Нямах ни най-малка представа как се стреля, въобще какво представлява този спорт. Там за 5 минути ми обясниха какви са правилата на играта, какво трябва да правя, как да хвана пушката, къде да погледна, къде да се целя. След пет минути започна самото състезание. Аз изстрелях дисциплината. В крайна сметка, на това състезание завърших първа, без да имам някаква представа от спорта. Това обаче много ме стимулира. Казах си, че спортът много ми харесва и аз искам да се занимавам с него”, припомня си Милена. Постепенно, през 2008 г. започнала да тренира на стрелбището в Добрич „Рекар“.  Тогавашният управител Радомир Мавродиев й дал пушка, с която започнала да стреля. През 2010 г. било първото й международно участие.

 

За първи път по време на лагера за подготовка за Параолимпиадата я подготвя специален треньор. Досега е разчитала на съветите на треньори, с които се е срещала по време на състезания. За да може да участва в състезания има нужда от подкрепа, защото заболяването й е такова, че сама не би могла да се справи. Трябва някой да зарежда пушката. От две години неотлъчно с нея е брат й, който й помага за всяко състезание, както и при подготовката.

 

По думите й, спортната стрелба й дава увереност, трениране на психиката, запознанства с нови хора, пътуване по света. Това са неща, които винаги съм мечтала да направя и чрез спортната стрелба се осъществяват, допълва състезателката.

 След като спечелва квота за Параолимпиадата Милена получава финансиране за подготовката си от министерството на спорта чрез Българската параолимпийска асоциация. Поемат се разходи за екипировка, за лагери, за медикаменти, ако е необходимо лечение.

Състезателката от Добрич ще стреля в едната от дисциплините R4 на 10 септември, а в R5 – на 13-и.

 „Усещането е невероятно. Фактът, че за пръв път ще бъде на такъв форум, за мен е огромно щастие. В същото време обаче съм и малко напрегната от неизвестното. Но, се надявам да се справя и да дам всичко от себе си и да покажа какво мога. Защото зная, че мога. Въпросът е  този момент, когато съм там, да успея да се концентрирам и да покажа себе си”, сподели Милена пред Topnovini.bg. Тя приема, че участието й в Параолимпиадата вече е победа за нея, както и фактът, че е първата българка, която участва в дисциплината „спортна стрелба“ на Параолимпийските игри. Но, уверява, че ще даде всичко от себе си на състезанията в Рио.