Франция няма да подкрепи търговското споразумение между ЕС и САЩ поне до края на мандата на Обама

Франция няма да подкрепи търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ, което да бъде сключено преди края на мандата на настоящия президент на Съединените щати Барак Обама. Това заяви днес френският държавн глава Франсоа Оланд, съобщава "Ройтерс".

Според Оланд преговорите са "в задънена улица", като шансът да има яснота по казуса тази година е минимален. "Преговорите са в задънена улица, позициите на държавите не се взимат под внимание, очевидно няма равнопоставеност", смята френският президент.

По-рано днес френският министър на търговията Матиас Фекл съобщи, че ще предложи преустановяване на преговорите между ЕС и САЩ за Трансатлантическото споразумение за свободна търговия (TTIP) по време на международната среща на търговските министри през септември.

Мнението на Франция очевидно среща и други поддръжници в Европа. Вчера (29 август) германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел също изказа мнение, че преговорите по търговското споразумение по оста ЕС-САЩ са претърпели провал