Злоупотреба с алкохол е причината за масовия бой в лагера в Харманли

Системна злоупотреба с алкохол в бежанския лагер в Харманли е вероятната причина за  масовото сбиване. Това заяви пред БТВ Евгени Генов, началник на РПУ – Харманли.

По думите му в центъра, в който към момента се помещават около 1500 бежанци, са установени също лош контрол при пропускателния режим и системни нарушения на вътрешния ред.

Полицията не е имала предварителни индикации, че е възможен инцидент в лагера. „Следим колко лица постъпват в лагера, от какъв произход са. На нас ни е известна непоносимостта, която съществува между различните етноси вътре”, посочва Генов.

Тома Зафиров, началник отдел към Държавната агенция за бежанците, също коментира, че инцидентът е възникнал спонтанно и не е имало предварителна подготовка или нещо, което да подскаже за бъдещ конфликт. По думите му леко напрежение се констатира и в другите места, където са настанени различни етноси.

Зафиров уверява, че ще бъдат проведени разговори с охранителната фирма, която осъществява пропускателния режим, и ще бъдат предприети необходимите действия. В правилника за вътрешния ред е забранено да се внася алкохол, уточнява още той.

Припомняме, че в лагера, в който преобладават мигрантите от Афганистан, Сирия и Ирак, от днес бе въведен вечерен час.