Даниел Митов: Оградата по турската граница ще бъде завършена на сто процента

Нито един месец не е спокоен по отношение на мигрантския натиск от Турция и затова визитата на премиера Борисов в Истанбул е от изключително значение, заявява още външният министър

В скоро време предстои оградата по границата с Турция да бъде завършена на 100 процента. Това съобщи пред БНТ министърът на външните работи Даниел Митов. Първият ни дипломат допълва още, че нито един месец не е спокоен по отношение на мигрантския натиск от Турция към България, като поради това визитата на премиера Борисов в Истанбул е от изключително значение за страната ни.

"Премиерът Борисов реши да предприеме определени стъпки в двустранните ни отношения с Република Турция. По никакъв начин България не е правила друго, освен да защитава ЕС и общата европейска миграционна политика, но в същия момент ние не можем да си позволим да не обръщаме внимание на рисковете и опасностите както в друстранен план, така и в рамките на ЕС. Не може премиерът да бъде критикуван за това, че води активен двустранен диалог с Република Турция. Напротив, членството ни в НАТО и ЕС не отменя функциите на националната държава и това е ясно. Ние сме длъжни да го направим, за да осигурим собствената си сигурност, а и сигурността на всички останали държави-членки на ЕС", категоричен е Митов.

За да се прецизират някои практики по охраната на границата, България ще търси сътрудничество от турските власти, става ясно още от думите на министъра.

"В момента Европа е свършила много работа. Лошото е, че се събуди, след като кризата вече беше не само узряла, а и беше се превърнала в заплаха. Тогава започнаха да се вземат мерки. Така или иначе сега в момента трябва да реагираме превантивно на всеки един потенциален риск, преди да се е превърнал в заплаха", заявява първият ни дипломат.

По думите му, не може домашни животни, оставени без надзор на по-малко от 50 метра от браздата или нощен риболов край границата да се наричат ''граничен инцидент", а 100 или 200 души на границата да не се приемат за такъв.

Днес правителството глсува промяна в устройствения правилник на агенцията за бежанците, която позволява обособяването на помещения от затворен тип в бежанските центрове.  След безредиците от неделя вечерта в бежанския лагер в Харманли вече има вечерен час и засилен полицейски контрол. От Агенцията за бежанците са подготвили и промени в Закона за убежището, които предвиждат определянето на зони за придвижване на лицата в процедура по предоставяне на международна закрила.