Лекарите от УМБАЛ "Св. Анна" в столицатa спасиха родилка и бебето ѝ

Общество

01-09-2016, 15:29

Снимка:

УМБАЛ "Св. Анна"

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лекари спасиха родилка с фатална диагноза

Спасиха румънска родилка в наша болница

Родилката е била приета в родилно отделение на болницата, бременна в девети месец с тежък белодробен тромбоемболизъм

Изключително рядка инвазивна процедура спаси живота на бременна жена и нейното бебе, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна" в столицата. Тя е била направена в лечебното заведение от смесен екип,  включващ  доц. Васил Велчев от Клиниката по кардиология и д-р Красимира Жекова от Клиниката по акушерство и гинекология.

Весела И., от София е била приета в родилно отделение на  болницата, бременна в девети месец с тежък белодробен тромбоемболизъм.  Налагат се спешни изследвания и реанимационни действия.

Още в самото начало, лекуващият екип прави всичко възможно да бъде спасен не само живота на майката, но и на още нероденото й дете. Жената е на 41 години и това е нейната първа, силно желана и дългоочаквана бременност.

След стабилизиране нa състоянието на пациентката и при непрекъснат мониторинг на състоянието на плода е направена животоспасяващата инвазивна процедура – поставяне на филтър в долна празна вена. Напредналата бременност дъпълнително усложнява задачата на инвазивния кардиолог - доц. Велчев, поради притискане на кръвоносните съдове.  Самият той споделя, че в солидната  му лекарска практика, това му е първи подобен случай.  

Поставеният във вената филтър осигурява безопасността на пациентката по време и след оперативното раждане на детето.  

Три дни по-късно (понеделник, 29 август 2016 г.),  в Родилното отделение на УМБАЛ „Св. Анна“, на бял свят се появява напълно здравият Пресиян.

В момента майката и новороденото са в отлично здраве и се възстановяват  успешно, информират още от лечебното заведение.