Анкара отстрани от длъжност още 820 военни във връзка с опита за преврат

Последният случай на мосови уволнения в турската армия бе от 23 август, когато 586 офицери бяха отстранени с решение на съда

Още 820 военни са били отстранени от длъжност от турската армия като част от продължаващото разследване срещу Фехтулистката терористична организация (FETO), както наричат властите в Анкара движението на ислямисткия проповедник Фехтуллах Гюлен, съобщава онлайн изданието на турския вестник "Хюриет". Именно Гюлен е смятан за главната фигура, стояща зад неуспешния опит за преврат от средата на юли.

Уволените военни са от Сухопътните сили и флота, съобщи днес (1 септември) турският военен министър, добавяйки, че 648 от отсранените военни са арестувани.

В процеса на чистка в редовете на армията след опита за държавен преврат от 15 юли бяха уволнени хиляди висши военни, в това число и около 200 генерали. Всички са отстранени от длъжност с директни декрети поради въведеното извънредно положение в страната.

Последния случай на масови уволнения в турските въоръжени сили с декрет бе от 17 август, когато бяха съкратени над 100 военнослужещи.

На 23 август пък по силата на решение на Върховния военен съд на южната ни съседка бяха отстранени 586 офицери.