Зам.-министър Нанков: Завършването на Хемус е най-важният приоритет за развитието на Северна България

Паралелно с инвестициите в републикански пътища трябва да се мисли и за промяна на методиката за финансиране на ремонтите на четвъртокласните общински пътища, обяви в Разград зам.-регионалният министър

Завършването на АМ „Хемус“ е най-важният приоритет за развитието на област Разград и регионите от Северна Централна и Северозападна България.  Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков  в Разград, където взе участие в регионален форум на националната кампанията „Да! На българската икономика“,  организирана от вестник „Стандарт“ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Зам.-министър Нанков напомня, че правителството съзнава важността на магистралата и започва строителство на два участъка – между Ябланица и Боаза и от Белокопитово към Търговище. „Инвестицията, която правим ще се възвърне няколкократно в бъдеще и ще помогне за икономическото развитие“, категоричен е той. Според него пътната инфраструктура и транспортната свързаност между населените места и регионите е от първостепенно значение, паралелно с достъпа до качествени здравни, социални и образователни услуги. В тази връзка зам.-министър Николай Нанков напомня, че това лято са инвестирани над 10 млн.лв. за превантивен ремонт на републиканската пътна мрежа в област Разград.

С целево финансиране от Министерския съвет в размер на 4,5 млн.лв. са ремонтирани 14 км от пътя Разград – Попово. Над 4 млн.лв. са вложени и за ремонт на 27 км. от пътя Самуил – Подайва. Там до два дни ще се отстранят възникналите дефекти в участък от 100 м., където са проявени пукнатини, след завършване на превантивния ремонт. Те се ремонтират за сметка на изпълнителя. Над 12 млн.лв. ще се инвестират и в рехабилитацията на близо 21 км от второкласния път  между Разград и Търговище. Проектът ще се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, като в момента текат процедурите по избор на изпълнител. Очаква се превантивен ремонт да се извърши и на други пътища от третокласната пътна мрежа в областта. Николай Нанков обръща внимание, че четвъртокласната пътна мрежа е в много лошо състояние, което предполага промяна на методиката  за подпомагане на общините чрез субсидията от държавата за капиталови разходи за поддръжка на тези направления. Общинските пътища на много места са в тежко състояние и са сред причините за обезлюдяване на населените места.

Над 9,6 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще бъдат инвестирани в община Разград за модернизиране на образователната инфраструктура, информира още Нанков. Предвижда се подобряване на енергийната ефективност и материалната база, което заедно с инвестициите от предишния програмен период ще допринесе 90% от учебната база в общината да бъде изцяло обновена и преобзаведена с качествена и съвременна инфраструктура. Над 6 млн.лв. от европейската програма ще се инвестират за благоустрояване  и подобряване на облика на Разград и жилищен комплекс „Орел“. Със средства от бюджета на МРРБ ще се подмени ВиК инфраструктурата в квартала. Общината разработва и проекти за социални жилища и реконструкция на обществените сгради, сред които Регионалната библиотека, които също ще се финансират с европейски средства от програмата.

„Бизнес се прави с адекватна данъчна политика и инфраструктурна обезпеченост, които заедно с кадрите са основен фактор за развитие. Освен  квалифицирани кадри трябва да се замислим и какви са нуждите и стимулите на даден човек да остане в дадено населено място. На първо място това е заплащането, а на второ място е възможността човек да се реализира в адекватна културна, здравна и социална среда“, коментира още зам.-министър Нанков.

Участие в регионалният форум са взели и кметът на Разград д-р Валентин Василев, народният представител Ирена Соколова, зам.-областният управител Нурие Црънгалова, зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, представители на Министерството на туризма, бизнесмени, общественици и представители на местната и държавна власт от област Разград.