Стара Загора e избран за Европейски град на спорта 2017

Процедурата за избор на Европейски град на спорта се извършва от ACES Europe

С писмо до кмета на Стара Загора Живко Тодоров от ACES Europe потвърдиха днес, че Стара Загора е избран за Европейски град на спорта 2017. В писмото си президентът на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта Джан Франческо Лупатели поздравява старозагорския градоначалник и го кани да участва в официалната церемония, на която ще бъдат обявени победителите в категориите столица и град на спорта, на 16.11. 2016 г. в Брюксел.

„Вашият град е наистина добър пример за създадени възможности за масов спорт, като инструмент за здраве, интеграция, образование и взаимно зачитане, които са главните цели на ACES Europe. Вие сте развили образцова спортна политика, с добра база, програми и събития. Отсега нататък вашият град е добре дошъл в семейството на градовете от ACES Europe", пише президентът на Асоциацията до Живко Тодоров.

Признанието идва като логичен резултат от последователните усилия на администрацията на кмета Живко Тодоров за подобряване на спортната инфраструктура на Стара Загора. Почти цялата налична база беше обновена в последните години, построени са и нови спортни съоръжения като общинска спортна зала „Иван Вазов". Стадион „Берое" беше изцяло обновен. Реновирани са лекоатлетическите писти, теренът и помощните игрища. Стадион „Локомотив" също е ремонтиран и обновен. Модернизирана и обновена е базата на ФК „Верея".

На всички спортни клубове в града са предоставени възможно най-добрите условия, което привлича все повече млади спортисти и състезатели. Изградени са много площадки за футбол, баскетбол, тенис на корт, бадминтон и стрийт фитнес. Стара Загора вече има в историята си събития като финали за Световна купа по канадска борба, 2012 г., Европейско отборно първенство по лека атлетика, 2015 г., Европейско първенство по футбол за юноши, 2015 г., Европейско първенство по ушу, 2015 г., Международен турнир по лека атлетика „Самарско знаме", 2013 г., 2014 г. и 2015г., Балканиада по лека атлетика, 2013 г. С тези прояви градът натрупа опит в организацията на големи международни събития от висок ранг. На Европейското първенство по футбол за юноши, с близо 11 000 души на стадион „Берое", беше поставен рекорд за посещаемост на откриваща церемония.

Стара Загора има богати спортни традиции и градът се гордее със своите спортисти и треньори. През годините са организирани редица престижни международни турнири и състезания. Изключително успешни и шампионски са били изявите на старозагорските спортисти в далечното и по-близко минало във футбола, баскетбола, бадминтона, борбата, леката атлетика, акробатиката, художествената гимнастика и плуването.
„Ще продължаваме да развиваме Стара Загора като спортен град. Усилията ни ще бъдат насочени към децата, защото те трябва да бъдат неизменна част от тези успехи на града", заяви по повод признанието днес Живко Тодоров.
Може би неслучайно едно от големите постижения на България в Рио е свързано със Стара Загора. Състезателката на Спортен клуб по лека атлетика "Берое" Мирела Демирева донесе олимпийска слава на България, спечелвайки сребърен медал в скока на височина с постигнатите от първи опит 197 см.

Министерството на спорта, спортни федерации, клубове и близо 30 неправителствени организации заявиха подкрепата си за кандидатурата на Стара Загора за Европейски град на спорта. Шестчленна комисия посети наскоро Стара Загора, за да се увери на място в потенциала на града и възможностите за спорт в него. Ресорният зам.-кмет Красимира Чахова запозна гостите със забележителностите на града, спортните бази, възможностите за спорт и рекреация. Като лекоатлет-ветеран с много призове в бягането, тя бе в основата на създаването на първата в Стара Загора спортна площадка за фитнес на открито, чрез провеждането на благотворително масово бягане с мотото „Ела и спортувай" и „Стара Загора най-спортния град", с подкрепата на Община Стара Загора.
Процедурата за избор на Европейски град на спорта се извършва от ACES Europe, въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.