Ева Паунова: Фондът за стратегически инвестиции към плана „Юнкер“ работи и дава резултати

В България малкият и среден бизнес има достъп до ЕФСИ финансиране чрез банките, които предоставят кредити с гаранции по плана Юнкер, но малко български компании имат възможностите да кандидатстват директно към Европейската инвестиционна банка с проект за 200 млн. евро, например, заяви още евродепутатът от ГЕРБ

„Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), част от плана Юнкер, функционира от едва година, но дори най-големите му критици, признават, че той работи и дава резултати. Най-големият успех на ЕФСИ е че не просто стимулира частните инвестиции, а променя начина, по който се инвестира в Европа и по-който използваме европейския бюджет за решаване на структурни проблеми“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на изказването си на Политическата асамблея на Европейската народна партия, провеждаща се на 05 и 06 септември в Брюксел, съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

 

Г-жа Паунова се включи в панелна дискусия с заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, председателя на ЕНП Жозеф Дол, генералния секретар на ЕНП Антонио  Лопез и изпълнителния директор на ЕФСИ Вилхем Молтерер. Тема на дискусията бе „Стимулиране на инвестиции и създаване на работни места“.

 

Ева Паунова е докладчик на Групата на ЕНП по становището на Европейския парламент по прилагането на ЕФСИ в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO). С поправките си, подкрепени от координатора на Групата на ЕНП в IMCO Андреас Шваб и Антонио  Лопез, евродепутатът поставя на дневен ред относително малкия брой т.нар. „средни по стойност“ проекти в диапазона между 10 и 100 млн. евро, въпреки, че за кандидатстване по ЕФСИ няма ограничение в размера на проектите.

 

„В България малкият и среден бизнес има достъп до ЕФСИ финансиране чрез банките, които предоставят кредити с гаранции по плана Юнкер, но малко български компании имат възможностите да кандидатстват директно към Европейската инвестиционна банка с проект за 200 млн. евро, например. Затова поставям акцент за повече усилия на Комисията в привличането на по-малки проекти, които обаче, често водят до по-бързи резултати и имат по-иновативен характер“, коментира част от внесените поправки г-жа Паунова.