България допринесе за намаляване на миграционния натиск към Европа, смята чешкият президент

Политика

06-09-2016, 17:51

Снимка:

Пресцентър Президентство

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плевнелиев в Чехия: България трябва да бъде в Шенген

Плевнелиев на първо посещение в Чехия в понеделник

Чешкият президент Бохуслав Соботка заяви това по време на двустранната си среща в Прага с българския държавен глава Росен Плевнелиев

България и Чехия споделят общи позиции по въпросите на нелегалната миграция и сигурността, които са приоритетни и за двете страни, стана ясно от разговорите на президента Росен Плевнелиев с чешкия премиер Бохуслав Соботка в Прага, предава БНР. Чешката страна подкрепя затварянето на т.нар. Балкански миграционен маршрут, като отчита трудностите, които България среща при опазването на външните граници на Европейския съюз в условията на засилен миграционен натиск.

Президентът Плевнелиев подчерта, че  България беше сред първите държави членки, които посрещнаха миграционната вълна и въпреки трудностите и ограничените си финансови възможности, предприе необходимите стъпки за ограничаване на натиска.

Мерките, които България въведе за опазването на външните граници на ЕС, спомогнаха значително за намаляване на миграционния натиск върху страните от Централна и Западна Европа, посочи Соботка. Той допълни, че въпреки трудностите при реализацията на Споразумението ЕС-Турция, усилията за неговото прилагане трябва да продължат. Чешкият премиер прогнозира, че въпросът за присъединяването на България и Румъния към Шенген ще става все по-актуален и изрази категоричната подкрепа на Чешката република за членството на България в пространството, свободно от граничен контрол.  

Президентът Плевнелиев разговаря в чешката столица и с председателя на Камарата на депутатите в чешкия парламент Ян Хамачек. Двамата са обсъдили сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, миграционната криза, интеграцията на страните от Западните Балкани. Акцент в разговорите е било сътрудничеството между България и Чехия в сферата на отбраната и военнотехническата област. Чешката република планира увеличаване на разходите за отбрана до 1.4% от БВП.