Премиерът Бойко Борисов: Генералите ни има какво да учат от ген. Иван Колев

Добруджанци

07-09-2016, 14:06

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха паметникът на генерал Иван Колев в Добрич (фоторепортаж)

Министър-председателят присъства на откриването на монумента днес в Добрич

„Ген. Иван Колев е от най-големите ни пълководци“, каза пред журналисти Бойко Борисов. Той отправи поздравления за скулптора Александър Хайтов като подчерта, че „толкова жив и хубав паметник“ отдавна не си спомня да е виждал. Премиерът припомни, че правителство предостави безвъзмездно 3,5 тона гилзи, за отливането на  паметника на ген. Иван Колев. „За мен, това, което виждам, е един прекрасен  паметник на един  човек, който действително е оставил много, много трайна диря в уменията, особено на кавалеристите навремето. С неговата тактика и мъжество сме освободили Добруджа  навремето. Като професионалист, действително, генералите има какво да се учат от този човек, а и като характер. Действително, историята е била такава, тогава са били и сърби, и руснаци, и румънци в тази битка срещу нас. Но, нашата територия ни е най-мила и той го е доказал. И това са неговите завети“, каза още Борисов.

Премиерът заяви още, че преди официалната церемония по откриването на паметника е имал среща с кмета Йордан Йорданов и са коментирали проекта за водния цикъл, както и това с какво трябва да се помага от страна на правителството.

Композицията, която е висока близо пет метра, изобразява предводителя на българската кавалерия със сабя в ръка, яхнал своя кон Пирин. Добрич дочака да се поклони пред паметника на своя освободител, на героя, който се е бил на много фронтове за България, заяви кметът на добруджанския град на тържеството.
Паметникът е на един от най-великите български пълководци, каза Валери Симеонов, дарил средства за мемориала. Депутатът посочи, че е изпълнил и свой родствен дълг, тъй като дядо му е воювал като артилерист в битката за Добрич на 5-7 септември 1916 година.
На мемориала бяха положени венци и цветя от премиера, министъра на отбраната, началника на отбраната генерал Константин Попов, от много депутати, от представители на местната власт, областния управител и други.
Пред паметника се поклониха и родственици на генерал Иван Колев, кметът на родното му село Бановка и представители на българската общност в Украйна.