Брюксел: Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП), EMI и Жозеф Дол обсъдиха бъдещето на Европа

Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) и Европейското международното движение обсъдиха бъдещето на Европа с председателя на ЕНП Жозеф Дол след Брекзит

Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) и Европейското международното движение обсъдиха бъдещето на Европа с председателя на ЕНП Жозеф Дол

Евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП), която е и заместник-председател на Европейското международно движение EMI и генералният секретар на организацията Петрос Фасулас представиха на председателя на ЕНП Жозеф Дол стратегия за справяне с предизвикателствата пред Европейския съюз. Това стана на работна среща в централата на ЕНП в Брюксел, провела се на 7 септември 2016 г. Разговорът се проведе само седмица преди речта относно състоянието на ЕС на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент и Срещата на лидерите в ЕС в Братислава.

Основна тема беше т.нар. Брекзит - решението на британците страната им да излезе от Европейския съюз. Стратегията на EMI предвижда доверието на гражданите в Европейския съюз да се увеличи чрез изготвянето на политики на национално и европейско ниво, които да са близки до хората. “За да се намали дистанцията между Брюксел и гражданите и НПО, необходими са прозрачност, активно гражданско участие при вземането на решения”, каза Ева Паунова.
В стратегията на EMI се предлага и пълен демократичен контрол от Европейския парламент на политиките и институциите. EMI предлага да се въведат структурирани консултации с равен достъп на всички заинтересовани страни, както и въвеждането на задължителен регистър за лобисти. Организацията смята, че трябва да се въведат и иновации в изборите за Европейския парламент, които да укрепят връзката между партиите и европейската общественост. Сред предлаганите новости са създаването на международни листи, постигането на повече видимост за европейските политически партии, въвеждането на електронно гласуване.

Останалите предложения в Стратегията включват и подобрен и цялостен икономически и паричен съюз, затвърждаване и разширяване на единния пазар, обединението около обща стратегия, която да отговори на текущите и бъдещи предизвикателства пред сигурността, както и засилено сътрудничество в областта на  отбраната и киберсигурността.

ЕMI е най-голямата европейска неправителствена организация, в която членуват 39 национални съвета и 33 международни асоциации, а ЕНП е представена в нея от евродепутата Ева Паунова, която е и заместник-председател на организацията.