Спектакълът „Патиланци“ е премиерата на Държавен куклен театър Русе

Новините

09-09-2016, 13:24

Снимка:

Държавен куклен театър Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и Биг Бенд Русе с артистичната акция „По вода“

Посветен е на 130-годишнината от рождението на Ран Босилек

Той може да бъде гледан на 9 септември от 18 часа в залата на Русенския куклен театър, и в  неделя от 11 часа. Представлението е насочено към децата от 3 години до 1 - 2 клас.

Посветен е на 130-годишнината от рождението на Ран Босилек. Режисьор е директорът на Старозагорския куклен театър Дарин Петков, който има зад гърба си вече 4-5  постановки с трупата на русенските кукленци. Автор на драматизацията, която е направена преди 10 години, е също познат на русенските почитатели на жанра - Тодор Вълов. Мобилните цветни декори и костюмите са дело на художник- сценографът  Наталия Гочева, а композитор е Станимир Иванов.Режисьорският замисъл се завърта около пощенската кутия и едно писмо от нея, сантимент от детството на възрастните днес, което се превръща в тетрадка. Актьорският екип ще се постарае да разкаже веселите истории с Баба Цоцолана и децата около нея на разбираем за детската аудитория език. Баба Цоцолана е строг герой и бисер в това произведение на Ран Босилек,  заобиколен от множество деца, които тя обича, но и ги респектира. Понякога се случва физически да наказва главния герой Патилан.  Днес режисурата избягва този момент, съобразявайки се със съвременните възпитателни практики, основаващи се на всяка цена на консенсуса. Екипът залага на игровия момент в спектакъла. В него се играят някой от най-интригуващите истории, които всички познаваме от книгата: играта на свини, историята с изпраните и закачени да съхнат Патиланци, любимата история с копривата - част от вегетарианството на Баба Цоцолана, тази с помадата, която в тъмното е сбъркана с вакса. Това  се оказва непростима и фатална грешка, затова Патиланко бива изгонен от къщата, но с него си тръгват всички внучета  - Патиланци и всички животни от двора. Тогава Баба Цоцолана остава самотна, факт който хваща за гърлото и напомня за нашите баби, допълни директорът на Русенския куклен театър Теменужка Хараланова. 

Баба Цоцолана всъщност много обича децата, но възпитателните й методи на моменти са в разрез с детския свят. Малчуганите ще видят в „Патиланци“ играта на актьорите с т.н. ръкавични кукли - „петрушки“. У нас те са навлезли от руската школа на Сергей Образцов и са много благодарни кукли за игра, отбеляза режисьорът. Силата им е във възможностите за физически действия и статика, но не били подходящи за дълги текстове. С две думи, основната задача чрез тези кукли е да се изпълняват множество физически действия, и така се постигне по-голяма разбираемост на произведението от децата в залата. Актьорите и екипът, поставил „Патиланци“ на русенска сцена, очакват оценката на публиката от малчугани, която ще позволи спектакълът да излезе извън залата на Куклен театър - Русе