Сапарева баня става през уикенда столица на световното планинско бягане

Гост на церемонията ще бъде министърът на младежта и спорта Красен Кралев

Община Сапарева баня ще стане през уикенда столица на световното планинско бягане. Градът ще стане първият, който е бил домакин на Балканско, Европейско и Световно първенство по планинско бягане.
На 10-ти септември от 18:00 ч в центъра на Сапарева баня ще бъде открито официално 32-ото Световно първенство по планинско бягане. Гост на церемонията ще бъде министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

"Изключително съм горд да представя община Сапарева баня, като домакин на све...товното първенство по планинско бягане, което е най-голямото събитие в календара на българската лека атлетика за 2016-а година. Наред с най-големия минерален извор Сапарева баня може спокойно да се нарече столица на световното планинско бягане. През 2008-а година проведохме Балканско първенство, през 2010-а Европейско, а сега сме на прага на Световното първенство по планинско бягане, което общината има честта да проведе. Така, че 25 години след първото бягане от Сапарева баня до Рилските езера вече може гордо да кажем, че сме столицата на световното планинско бягане и с ваша помощ ще проведем успешно най-голямото спортно събитие за годината", заяви Калин Гелев, кмет на Сапарева баня.

Президентът на БФЛА Добромир Карамаринов обяви, че това което прави през годините Сапарева баня, си е един голям шлем в планинското бягане.

"Няма друг град в света, който да е организирал Балкански, Европейски и Световен шампионат по планинско бягане", коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов.

България ще бъде представена на шампионата в Сапарева баня от 17 атлета. При мъжете ще участват Шабан Мустафа, Димчо Мицов, Стоян Владков, Александър Василев и Костадин Кисьов. При дамите ще ни представят Маринела Минева, Милка Михайлова, Мая Недялкова и Елена Ранчева. При девойките ще участват Диляна Минкина, Люшка Кокотанекова, Любомира Пехливанска и Йоана Гелева. При юношите старша възраст България ще е в състав Георги Гергов, Александър Сръндев, Иво Балабанов и Андрей Трифонов.

Стартът при девойките на 3,6 км ще е в 9,30 ч в местността Валявицата, а финалът ще е пред посетителския център в Паничище. Юношите старша възраст ще стартират на 7,3 км в 10,30 ч пред посетителския център в Паничище, а финала е на хижа "Рилски езера". Жените ще стартират на 7,3 км в 11,00 ч от посетителския център в Паничище и ще финишират на хижа "Рилски езера". Мъжете стартират на 12,7 км в 11,30 ч от Гейзера в Сапарева Баня и ще финишират на хижа "Рилски езера".

Награждаването и официалното закриване ще се състои на 11 септември от 19:00 ч пред Гейзера в Сапарева баня.