София и Пловдив взимат пример от Бургас, приемат първолаци по адресна регистрация

Мисия Бургас

10-09-2016, 11:10

Снимка:

plovdiv24

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 4400 първолаци ще тръгнат на училище в Бургаско

Засега единствено в Бургас по заповед на кмета има централизирана система за прием на ученици в първи клас

От догодина приемът на ученици в първи клас в София, Пловдив, Варна и Бургас ще бъде централизиран, като основният водещ критерий ще бъде адресната регистрация. За целта общините ще бъдат задължени да разработят електронна система. Това обясни зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, цитиран от „Дневник“.

Засега единствено в Бургас по заповед на кмета от години има централизирана система за прием на ученици в първи клас, при която основният критерий е адресната регистрация.

В момента всяко училище само решава по какви критерии да класира и приема децата в първи клас, а документите се подават на място, като често има продължаващи с денонощия опашки. Има родители, които предпочитат да пътуват например до другия край на София всеки ден, за да може детето им да посещава избраното от тях учебно заведение.

Общинските съвети в големите градове ще трябва да определят и останалите критерии за прием. От 2008 г. насам по подобна методика тече приемът на деца в яслите и детските градини в София, като пак сред основните критерии е адресната регистрация.

През тази учебна година в първи клас ще бъдат около 66 хил. деца, което е с близо 900 по-малко от миналата година. На 15 септември врати ще отворят 2450 учебни заведения.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"