П. Стоянов: Не можем да загубим от позицията на Борисов спрямо Турция

Трябва да се балансира между солидарността и капацитета на Съюза и възможността да побере още хора

"Все още съм оптимист и вярвам, че потенциалът на България тепърва ще се развива. Пред българския народ този момент предстои, независимо от днешното стъписване. А именно - на хората упорито им се внушава, че виновни за всичко са демокрацията и Европейският съюз, което е една голяма глупост”.

„Предизвикателството, свързано с тероризма и бежанската вълна, не опира само до строене на огради, квоти и до бежански лагери. Става въпрос за един междуцивилизационен проблем и ЕС досега не се е сблъсквал с него. Трябва да се балансира между солидарността и капацитета на Съюза и възможността да побере още хора. Това е важният дебат, в който България трябва да участва”, коментира още Стоянов.

„Турция винаги ще си остане наш съсед. От тази гледна точка България винаги трябва да има ясна, балансирана и непредизвикателна политика по отношение на Турция. Засега го правим”, допълни президентът.

"Премиерът Борисов в този случай не е в ролята на "пощенски гълъб" в отношенията между ЕС и Турция, в което го обвиняваха. Ние сме съседи на Турция и познаваме добре техните проблеми. Не можем да загубим от позицията на Бойко Борисов спрямо Турция. Ние трябва да сме много внимателни и умерени.  Ние трябва да имаме балансирана и премерена позиция. Процесите , които се случват в Турция не са еднозначни."  коментира президентът Стоянов.