Министър Ненчев ще почете паметта на загиналите във войните от с. Осенец

На паметната плоча на монумента са изписани имената на 110 жители от село Осенец

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще присъства днес на поклонение и панихида за загиналите във войните  жители от село Осенец, община Разград. Събитието се организира от инициативен комитет и община Разград по повод 100-годишнината от превземането на Тутраканската крепост и епичните битки на Добруджанския фронт. В ритуала по поднасяне на венци и цветя на мемориалния комплекс ще вземат участие военнослужещи от състава на Сухопътните войски и Представителния духов оркестър на Военноморските сили.
Поклонението ще започне в 10.00 ч. на 11 септември 2016 г. пред Паметника на загиналите във войните в центъра на село Осенец, община Разград.

***
Тутраканската епопея (1916 г.) е връх в българското военно изкуство като образец за превземане на крепост чрез ускорена атака. Това е най-голямото постижение на 3-та армия, което в голяма степен предрешава успеха на Добруджанската настъпателна операция. Победата е извоювана с цената на много жертви – загинали са 1473 български офицери и войници, ранени са 6472, a безследно изчезнали са 591 души.

На паметната плоча на монумента са изписани имената на 110 жители от село Осенец. Повечето от тях загиват в героичните боеве за превземане на Тутраканската крепост.