Борисов се срещна с премиерите на Сърбия и Унгария в Бургас

Темата на работната вечеря бе съсредоточена над емигрантската вълна и начините за взаимопомощ между трите държави

Преди минути приключи работната вечеря на премиера Бойко Борисов и министър председателите на Сърбия и Унгария – Александър Вучич и Виктор Орбан. Срещата се проведе при изключителни мерки за сигурност  в луксозен хотел на брега на морето в Бургас. На нея присъстваха и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и кметът на града – домакин – Димитър Николов.

Темата на работната вечеря бе съсредоточена над емигрантската вълна към Европа и начините за взаимопомощ между трите държави.

Политическите лидери бяха единодушни, че Брюксел може да съдейства за сближаване на позициите и за консолидиране на усилията на европейските държави за намиране на изход от мигрантската криза.

„Радвам се, че тази вечер проведохме среща с министър-председателите на Унгария и на Сърбия – Виктор Орбан и Александър Вучич, защото кризата с мигрантите е проблем не само на ЕС и на неговите държави-членки, макар че там това се усеща най-силно”.

Премиерът подчерта, че без съвместните усилия на всички държави в ЕС няма да се намери общо и устойчиво решение на проблема.

„Страната ни ще приеме подкрепа за опазване на границата, но е важна и ролята на споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на мигрантския поток към Европа”, каза още Борисов.

На срещата бяха обсъдени и предприетите от страната ни действия за гарантиране на сигурността и спокойствието по границите. Подчертана бе голямата отговорност, която България носи, предвид местоположението си, и добрите резултати от двустранното сътрудничество за спиране на нелегалните мигранти, резултат от активните отношения между българските и турските власти, както и взаимопомощта и съвместните действия, които българските органи на реда провеждат с колегите си от Сърбия, Република Македония и Гърция.

Утре Бойко Борисов и унгарският премиер Орбан ще инспектират българо-турската граница и преградното съоръжение при ГКПП „Лесово” и ще се запознаят лично с мерките за охрана на сухопътна и морска ни граница.