Класическа музика и „Прелестите на изневярата” на „Виа Понтика” на 15 септември

На 16 септември фестивалният афиш включва прожекция на студентско късометражно кино

Произведения на Клара Шуман и Роберт Шуман имат възможност да чуят почитателите на класическата музика на концерта, който ще зaпочне в 18 часа на 15 септември в храма „Св.св.Константин и Елена” в Балчик. Изпълнителите Сара Паносян – цигулка, Мария Василева – виолончело,

Дария Йовчева- пиано, Мартин Савелиев – кларинет, са възпитаници на

Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Музикантите от ансамбъла започват своята съвместна работа през 2009 г. като студенти в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“- София, в класа по камерна музика на проф. д-р Георгита Бояджиева-Николова. Носители са на награди от национални и международни конкурси: II награда от Академичен конкурс за камерна музика, 2014; II награда от III международен конкурс за Австрийска инструментална музика, 2012; II награда  от XIX международен конкурс „Музиката и земята“ в категория „Камерна музика“, 2011.

През август 2015г.  младите музиканти са избрани да участват като представителен ансамбъл на Академията в майсторските класове по камерна музика в Международна лятна академия ISA15 в Райхенау, Австрия. В рамките на ISA15 участват в съпътстващия ги международен фестивал ISA Festival, изнасяйки концерти във Виена (зала Arnold Schoenberg Center) и в други градове в Австрия. Сред престижните изяви на ансамбъла са и участия в Международния фестивал за съвременна клавирна музика “ppIANISSIMO” и самостоятелен концерт на Европейския музикален фестивал-Варна, 2016 г. Тяхно е и първото цялостно изпълнение в България на „Триптих“ за кларинет, пиано, ударни инструменти и струнен оркестър от Александър Райчев с АСО на НМА “Проф. Панчо Владигеров“, с диригент Г. Патриков.

След настоящата програма, посветена на Клара Шуман – Роберт Шуман, бъдещите проекти на състава ще бъдат фокусирани върху камерни произведения от български композитори.

 

Второто събитие във фестивалния 15 септември е спектакълът „Прелестите на изневярата”, който ще започне в 20 часа в Каменната зала в Двореца. Студенти от магистърска програма специалност „Актьорско майсторство за театър и кино“ с ръководители  доц. Веселин Ранков и доц. д-р Велемир Велев се включват в един театрален експеримет, за да представят авторското послание на Валентин Красногоров: Обичаме или просто панически искаме да не сме самотни? Обичат ли ни, или просто партньорът ни няма друг избор? Постоянният стремеж да преодолееш самотата, да усетиш до себе си другия е показан с усмивка, през подчертаване на абсурда и недоразуменията, които правят от живота ни поредица от вицове.

Постановката е дело на доц. Веселин Ранков. На сцената в Каменната зала ще излязат студентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” Олег Орфеев, Велислава Димова, Цветан Иванов, Стефаниа Цветкова, Калина Шопова, Даниела Филипова.

На 16 септември фестивалният афиш включва прожекция на студентско късометражно кино, която ще започне в 20 часа в Каменната зала в Двореца. Зрителите ще имат възможност отново да видят четири от филмите - финалисти  от единадесетото състезание за наградата на СИЛЕКТ - CILECT PRIZE 2016.