Борисов: Искаме 160 млн. лв. от ЕС за охрана на границата

Това сподели пред журналисти премиерът по време на инспекцията на ГКПП "Лесово"

“Настояваме в Братислава да бъдат гласувани 160 милиона евро за България и то незабавно, а не за следващия период. Няма кой бюджет да издържи на този натиск. Не искам да чувам повече - Европа е зад вас и ние сме солидарни с България. В петък на срещата на върха искам да чуя конкретни мерки”, каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на сухопътната ни и морска граница.

„България полага огромни усилия за опазване на границата и тези, които хващаме, че преминават незаконно, се връщат обратно в Турция. В същото време винаги съм казвал, че трябва да се помогне и на Турция, защото и те са в същото състояние, каквото и ние. Външните граници на Европа са общи и интересът на всички държави е проблемът да бъде решен”, допълни министър-председателят.

Той акцентира на факта, че няма как една или втора държава да бъдат потърпевши. Отговорността по проблемите с бежанския наплив трябва да се сподели от всички държави-членки на Ес.

„Винаги съм казвал по време на заседанията на Европейските съвети, че имаме огромни затруднения, но изпълняваме дълга си към ЕС и пазим границата. Сега е време и ЕС да отговори конкретно на тези усилия, така, както и Гърция получи средства за справяне с кризата”, сподели Борисов.