Демонстрации, масов крос и футбол в Стара Загора и София отбелязаха края на #BeActive в България (снимки)

„Европейската седмица на спорта“ е инициатива на Европейската комисия и се организира за втора поредна година в 31 държави от Стария континент

Спортни демонстрации, масов крос и футбол в Стара Загора и София  отбелязаха края на инициативата „Европейска седмица на спорта“ #BeActive в България. С демонстрации на над 25 спортни клуба от Стара Загора днес на площада пред Общината бе отбелязана инициативата на Европейската комисия за популяризиране на масовия спорт и физическата активност. Стотици деца и младежи от клубове по художествена гимнастика, борба, джудо, стрелба с лък, шахмат, фехтовка, спортна гимнастика, карате, бадминтон, лека атлетика и други се включиха в спортния празник. „Община Стара Загора полага много усилия за развитие на спорта и спортната инфраструктура през последните години“, каза на събитието министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той коментира и избирането на града за Европейски град на спорта през 2017 г. „Това е признание, но и голяма отговорност. В Стара Загора хората имат страхотно отношение към спорта, така че съм сигурен че градът ще се справи с предизвикателството да организира множество спортни събития. Публиката тук е много отворена, имал съм възможност да присъствам на пълен стадион на различни спортни събития и знам каква е атмосферата“, добави министър Кралев.
Той даде старта и награди победителите в масовия лекоатлетически крос, в който участваха над 300 души. Най-добър сред мъжете бе Велин Коваленко от Тракийския университет, сред дамите най-бърза бе Виктория Генова. Награда получи и най-възрастният участник - Владимир Петков.
На събитието присъстваха още зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова, зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, футболистът Гошо Гинчев, който е и едно от лицата на кампанията #BeActive, спортни деятели.


В София заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков раздаде златни медали на всички деца, участвали във футболния турнир на базата на Национална спортна академия „Васил Левски“ в София.
„Трябва да закрия Седмицата на спорта, но няма да го направя. Оставям Европейската седмицата на спорта отворена. Това, което видяхме в последните дни е, че на децата много им се играе, много им се спортува и те ни подадоха топката да осигурим по-добри условията за спортуване и активен начин на живот“, каза Марков.  
Специални купи получиха капитаните на отборите на журналистите и районните кметове на София, които изиграха демонстративен мач. Кметовете, водени от Димитър Дилчев (район „Студентски“), Цветомир Жеков (район „Изгрев) и Тодор Кръстев (район „Сердика“) спечелиха срещата с 4:3.
„Европейската седмица на спорта“ е инициатива на Европейската комисия и се организира за втора поредна година в 31 държави от Стария континент. Проектът в България е съфинансиран по Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. Целта на инициативата е да се насърчат всички хора, без значение от тяхната възраст, занимание и спортни умения, да бъдат физически активни. Над 50 предварително планирани спортни събития се проведоха в България в рамките на инициативата между 10 и 17 септември, в 10-те града партньори на Министерството на младежта и спорта – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Благоевград, Враца, Стара Загора, Сливен. В много други градове бяха организирани паралелни прояви.