България със 7 златни отличия в двубоите на Европейското по щанги (снимки)

Спорт

18-09-2016, 10:20

Снимка:

БОК

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

20 титли и общо 35 медала за младите български щангисти на Европейското в Полша

България спечели общо 35 медала на завършилото днес в полския град Нови Томисл Европейско първенство по вдигане на тежести за кадети и кадетки, съобщава www.wfbulgaria.com. 20 от отличията са златни, 10 сребърни и 5 бронзови, като в тази бройка са класиранията на почетната стълбичка в отделните движения и в двубоите. В последната категория – над 94 кг при 17-годишните - Мартин Тодоров се нареди седми в крайното подреждане.

„Европейското първенство в Полша показа, че имаме силно младо поколение. Сега трябва да направим всичко възможно да осигурим на тези младежи и девойки нормални условия и повече средства за подготовка и състезания за да има надграждане. На тях разчитаме за предстоящите Младежки олимпийски игри, това ще са потенциалните ни надежди за Олимпиадата в Токио през 2020 г. Поздравявам старши треньора на отбора Иван Иванов, целия екип,
както и всички треньори по места, допринесли за успеха на България,“ каза Неделчо Колев, президент на Българска федерация вдигане на тежести.

Само в двубоите медалите са 12, от тях титлите са 7, вторите места – 3 и третите – 2. Със европейско злато от Полша се завръщат Дияна Димитрова, Стилян Грозданов, Ангел Русев, Кристиян Йорданов, Галя Шатова, Христо Христов и Васил Маринов, със сребро - Ивана Петрова, Надежда Мей и Християн Първановски, а с бронз – Йордан Атанасов и Диян Пампорджиев.

Миналата година, воденият от олимпийския шампион Иван Иванов тим спечели на еврошампионата в Ландскрун(Швеция) 5 медала в двубоите в същите възрастови групи – два сребърни и три бронзови.

„Доволен съм от представянето. Расте силно поколение и тук, в Полша видяхме много български таланти, част от тях спечелиха първите си медали от големи първенства и им желая това да бъде само началото на едни успешни кариери. Благодаря на треньорите и специалистите по центровете, защото те вършат огромна работа. Надявам се да бъдат осигурени повече средства за подготовката на младите ни щангисти, защото това е бъдещето,
това са потенциалните ни медалисти на следващите олимпийски игри,“ заяви от Полша специално за www.wfbulgaria.com Иван Иванов, старши треньор на нашите отбори на Европейското първенство за кадети и кадетки.

Последната група български щангисти и техните треньори се завръщат у нас в неделя срещу понеделник в 1.35 ч. с полет от Варшава.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен