Момче с порок на сърцето ще учи за медсестра, за да е полезен на болните

Животът

19-09-2016, 13:45

Снимка:

regnews.net

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Откриха официално учебната година в медицинския филиал във Велико Търново

Добромир Никифоров от Полски Тръмбеш е единственият представител на силния пол, който ще се обучава редом с 39 дами в специалността „медицинска сестра” във филиала за акушерки и сестри на Варненския медицински университет във Велико Търново. До скоро младежът работел на автомивка, но решил да кандидатства и учи, а движещата причина за решението му, че е претърпял сложна операция като дете. „Имам порок на сърцето и като малък докторите са ме спасили на крачка от смъртта. Затова искам да помагам на хората, както са помогнали и на мен. Чувствам се притеснен, но се надявам всичко да се нареди”, сподели Добромир. По думите му времето ще покаже дали ще продължи професионалната си реализация в България или чужбина.

Учебната година в медицинския филиал в Старата столица днес започна с молебен за здраве и благоденствие, отслужен от свещеноиконом Славчо Иванов.Директорът на филиала доц. д-р Диана Димитрова не скри радостта си от интереса към специалностите и от 100-процентовата  реализация на възпитаниците.

От трибуната поздрав към всички студенти отправи и председателят на Комисията по образование във Великотърновския общински съвет проф. Михаил Харалампиев. Той посъветва младите хора да учат уроците си всеки ден, за да усвояват материята и да надграждат знанията си.
Изпълнителният-директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”- д-р Стефан Филев също приветства студентите, които един ден ще започнат работа в болницата и ще допринесат за развитието на лечебното заведение.
Сред официалните гости на днешното откриване бяха още общинските съветници от ГЕРБ и лекари по професия д-р Николен Стойнов и д-р Валентин Точков.