Световноизвестен флейтист свири на платинена флейта в „Дни на музиката в Балабановата къща”

Пловдив Лайф

19-09-2016, 15:04

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Марио Кароли - един от най-прочутите флейтисти на нашето време, ще свири в Пловдив на своята платинена флейта на 30 септември в Балабановата къща от 18.30 ч. в VII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Негов партньор на сцената ще бъде именитата пианистка Ирина Георгиева (Швейцария), носител на многобройни престижни награди, сред които Медал и Диплом, “Мария Каналс“, Барселона, 2006, Награда за интерпретация на съвременна музика, 2008,  Първа награда на престижния международен конкурс „Kurt Leimer“ в Цюрих.

Марио Кароли започва да свири на флейта на 14-годишна възраст и само пет години по-късно се дипломира. Учи при Annamaria Morini, но е повлиян силно и от великата австрийска флейтистка Manuela Wiesler. На  22 години печели престижната международна награда "Kranchstein" в Дармщат, което дава тласък на интензивната му солова кариера в цяла Европа, САЩ и Япония. Славата му расте стремително, той става един от предпочитаните интерпретатори на някои от най-видните композитори на нашето време. Salvatore Sciarrino, Gyorgy Kurtag, Doina Rotaru, Toshio Hosokawa, Ivan Fedele, Kaija Saariaho, Joji Yuasa и много други пишат специално за него прекрасни солови произведения и концерти, които значително обогатяват флейтовата литература.

Фигурата му е напълно различна от тази на всички други солисти, той е уникален и винаги изненадващ  със своя нов и свеж  подход в интерпретацията,  притежава невероятна виртуозност и харизма. Критиците  единодушно го определят  като „феномен”, заради извънредно въздействащото му изпълнение на музиката на Бах, Шуберт или Дебюси.    Марио Кароли редовно участва в най-престижните фестивали в цял свят, изнася концерти, под палката на световноизвестни диригенти, в прочутите зали на Берлинска филхармония, на филхармонията в Кьолн, в Концертгебау (Амстердам), във Wiener Konzerthaus, в Роял Фестивал Хол (Лондон), в Сантори Хол  (Токио), в Линкълн център (Ню Йорк), в Ла Скала ( Милано), в Двореца на изящните изкуства (Брюксел), в Театър Шатле (Париж). Бил е солист на Лондонска филхармония, на Филхармонията в Токио, на Филхармоничния оркестър на Радио Франс, оркестрите на RAI, немските WDR и SWR, Оркестъра на Румънското радио, Националния оркестър на Белгия, Исландски национален оркестър, Токио Симфониета, Филхармоничен оркестър на Страсбург, камерен оркестър Aukso, Оперните оркестри на Бари, Каляри, Верона, Руан и Щутгарт, Ансамбъл Contrechamps на Женева и др.


Марио Кароли е записал повече 40 CD-та, които се радват на многобройни награди от страна на критиката. Канен е да води  майсторски класове и семинари от най-квалитетните музикални институции, сред които и "FROMM" в Харвардския университет (САЩ). Гражданин на планетата, той говори свободно шест езика, живее в Страсбург, Франция,  където преподава флейта в Académie Supérieure the Musique. Наред с това той е професор по флейта и във Висшето музикално училище в Freiburg, една от най-престижните позиции в областта на флейтовата педагогика в света. Сред многостранните му интереси е и придобитата докторска степен по философия. Прочутият флейтист свири на японска платинена флейта „Miyazawa”.

МФ „Дни на музиката в Балабановата къща се осъществява с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България”, Фондация „Музикартисимо”, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив”, Министерство на културата.

Билети за концерта – в мрежата на Ивентим, Билетен център пред Общината, Мюзик център - ул. „Отец Паисий” 3 и на място преди събитието.

***

Флейтистът Марио Кароли притежава почти нечовешки талант, съчетан с извънредна музикална интелигентност. ("American Record Guide")

Той възпроизвежда звук, от който ти се иска да пиеш. ("New York Times")

Интерпретатор с безгранични възможности. ("Le Monde de la Musique")

„Поет – флейтист“ ("Anaclase")

Палитрата от цветове и нюанси на звука, с която този изключителен солист разполага, е завладяващо красива. ("The Guardian")

Висок и елегантен, той изглежда като фигура на Ел Греко, владеещ до съвършенство своя инструмент. ("Muzika", Budapest)