Южното Черноморие ще предлага общ туристически продукт

Туризъм

20-09-2016, 15:01

Снимка:

Пресцентър на Община Бургас

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правят българо- румънски туристически продукт

Решението бе взето на работна среща, на която присъстваха кметовете на 12 общини

В Бургас се проведе работна среща за създаване на Организацията за управление на туристически район „Южно Черноморие”. В Инициативния комитет участваха 12 кмета на общини от област Бургас /отсъстваше представител на Созопол/, както и представителите на туристическите сдружения, вписани в Националния туристически регистър, със седалище на територията на област Бургас.

При откриване на срещата инициаторът за създаване на района Живко Табаков /общински съветник и съветник на министъра на туризма/ заяви, че целта не е провеждане на дискусии на кръгла маса и изчакване проблемите да се решат от страна на държавата. Той не отрече необходимостта от регулация в бизнеса, но насочи внимание към това, бъдещата работа да е за създаване на обща маркетингова стратегия на региона, както и годишна програма за туристическа реклама. "Пред нас стои въпросът как ще се брандираме, какъв слоган ще имаме и през какви инструменти ще стигнем до пазарите. Работните групи, които ще излъчим, няма да бъдат за провеждане на политиките в туризма през държавите и общините, а провеждане на наша обща политика, като равни на чуждестранните пазари".
Табаков посочи, че за целта ще се ползват различни инструменти, както на изложения зад граница, така и персонална работа с туроператори и агенции и др. форуми, насочени към туризма.
"Предстои ни много работа, защото трябва да намерим инструмента на финансиране, средствата трябва да бъдат похарчени по правилния начин", подчерта Живко Табаков. 
По-късно пред медии той заяви, че целта е туристическият район да бъде учреден до края на тази година по Закона за местното самоуправление и администрация. Центърът ще се намира в Бургас. В Контролния съвет ще влязат трима души. Смисълът на създаването на този регион Табаков вижда и във възможността малките общини да създадат свой продукт, който да достигне до туристическия пазар. Като цяло организацията си поставя за цел максимално достигане на външните пазари и насърчаване на вътрешното потребление. България е заявила участие на 56 борси, 26 от които Живко Табаков смята, че са много полезни. В новата организация общините ще имат право и самостоятелно да участват на различни форуми.

По време на срещата кметът на Община Бургас Димитър Николов заяви, че е важно да бъдат задържани показателите в туризма от тази година, които са много добри за бизнеса. Той наблегна на кадрите, посочвайки, че вече е факт дуалното обучение в Гимназията по туризъм в Бургас. "За нас е важно да бъдем в партньорски отношения, защото заедно и с общините от вътрешността на страната можем да предоставим допълнителни услуги", каза пред колегите си Николов. Според него предлагането на общи туристически продукти може да донесе приходи, дивиденти и повече позитиви за всяка община. Той припомни няколко съвместни инициативи между общините в региона - при кандидатстване на Бургас за Европейска столица на културата, както и редица национални инициативи.