Ген. Константин Попов: Връх Каймакчалан разказва за хората, които са поставяли идеала по-високо от живота си

На върха в памет на загиналите и участниците в сраженията бяха положени венци от името на министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната генерал Константин Попов, Комисията по отбрана в 43-ото Народно събрание и други

„Намираме се на един връх, който и след сто години носи белезите на една чутовна война. Връх Каймакчалан разказва и днес за хората, които са поставяли идеала по-високо от живота си и ние сме тук, за да отдадем почит пред подвига на героите“. Това каза началникът на отбраната генерал Константин Попов днес, 20 септември, в словото си на връх Каймакчалан. По негова инициатива за първи път от сто години се организира военен ритуал и заупокойна молитва в памет на загиналите на това историческо място по време на Първата световна война.
На най-високия връх на Нидже планина в Република Гърция, за да почетат паметта на загиналите български и сръбски войници, се изкачиха народни представители от различни парламентарни групи, представители на местната власт, общественици, наследници на участници в сраженията. Панихидата за успокоение на душите на загиналите отслужи архимандрит Атанасий от Българската православна църква.
От гръцка страна в ритуала участие взеха бригаден генерал Прокопис Карадзедзос, командир на бригада „Флорина“ и генерал-лейтенант Стефанис Алкибиабис, командир на IV корпус - Солун.
На върха в памет на загиналите и участниците в сраженията бяха положени венци от името на министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната генерал Константин Попов, Комисията по отбрана в 43-ото Народно събрание и други.