Премиерът Бойко Борисов : Да се поучим, че толерантността не е само европейски израз

Мисия

22-09-2016, 17:30

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мехрибан Алиева вече е почетен гражданин на Велико Търново и Доктор хонорис кауза на ВТУ

Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, която е и президент на Фондация "Гайдар Алиев", беше удостоена със званията „почетен гражданин на Велико Търново” и  Доктор хонорис кауза на Великотърновския университет. Церемонията по връчването на инсигниите се проведе в Музей „Възраждане и Учредително събрание", като на нея присъстваха премиерът на Република България Бойко Борисов, делегация от Азербайджан, негово Високо Преосвещенство Великотърновският митрополит, депутати, областният управител проф. Пенчо Пенчев, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов и цялото университетско настоятелство, общински съветници и общественици.

„Изправям се пред вас с огромна радост и най-вече благодарност към г-жа Алиева за приноса и в реализацията на социализирането на историческия резерват Трапезица. Позволете ми да изразя и признателността си към г-н Бойко Борисов за подкрепата този проект да се реализира именно тук във Велико Търново. Благодарение на разбирането и на значимостта на проектите за опазване на културно-историческото на фондация „Гайдар Алиева” великотърновци реализираха една своя 132-годишна мечта. Ние винаги сме искали крепостта Трапезица да върне своя блясък и достойнство. Днес Трапезица е достъпна и се превръща в място за поклонение за всички българи и гости от света. В израз на благодарност ние имаме честта да удостоим г-жа Алиева с най-високото звание на Велико Търново – почетен гражданин. Благодаря ви за усилията и приноса да опазим и представим по най-добрия начин наследството на Велико Търново. Благодаря и на народа на Азербайджан за подкрепата. От днес, в лицето на г-жа Алиева, на дипломатите от двете страни и на двата народа ние имаме много нови и сърдечни приятели.” – каза кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов преди церемонията.

„Искам от душа да ви благодаря от свое име и от името на делегацията за вашето гостоприемство. Поздравявам ви с празника на независимостта и ви пожелавам щастие, любов и мир. За мен е голяма чест да стана почетен гражданин на древния град Велико Търново. Горди сме, че можахме да имахме възможност да дадем своя принос за опазването на това голямо историческо наследство. Днес успях да почувствам как вие, великотърновци и българите като цяло се отнасяте с почит към своето наследство. Нашата страна също се гордее със своето богато наследство и сме трогнати от вашето отношение. Чрез културата, образованието и изкуството народите стават близки помежду си. Благодаря и на премира, защото знам колко време отделихте за този проект. Щастлива съм, че отношенията между двете ни страни са приятелски и се основават на взаимното уважение и дружба. Вашите класици като Иван Вазов, Христо Ботев и Емилиян Станев са познати в Азербайджан и много четени.” – подчерта Мехрибан Алиева след удостояването и с почетното звание. Тя припомни сътрудничеството на университетите в двете държави и взаимните научни проекти.

„Между познанството на нашите семейства с президента на Азербайджан се роди идеята нещо да направим в България. Тогава предложих това да е Трапезица във Велико Търново. Когато моите колеги в Европа не оцениха много ситуацията и само аз май отидох при азерския народ, където се играеха европейски игри в една мюсюлманска страна. Сега всички разбираме, че има много религии и Господ така е наредил. Вековете преди нас помнят войните. Да помислим - ако първата дама на България отиде в мюсюлманска страна да реставрира паметници, как ние като народ ще погледнем на това? Президентът Алиев прати съпругата и дъщеря си да възстановяват наши църкви. И ние трябва да се поучим, че толерантността не е само европейски израз. Господ да ни дава мъдрост! Трябва да сме зависими само от Бога и от своите приятели.” – обърна се към присъстващите в музей „Възраждане и Учредително събрание” премиерът Бойко Борисов секунди, след като кметът Даниел Панов го дари с образа на Света Петка Търновска с пожелание да го закриля.

Мехрибан Алиева беше удостоена и със званието Доктор хонорис кауза на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. „Младото образовано поколение е гаранция за нацията, че ще заеме достойно място в бъдеще. Възприемам това звание като аванс, защото имам да направя още много, за да го заслужа.” – каза г-жа Алиева.

Фондацията „Гайдар Алиев”, на която първата дама на Азербейджан е президент, дари 2,5 млн. лв. за изграждането на Трапезица във вида, в който я виждаме днес. Мехрибан Алиева е първата жена кавалер на Ордена на Рубинения кръст, връчен й от международната благотворителна фондация "Меценат на столетието".