Македония да се разграничи от позорния акт на Каймакчалан, призова МВнР

Позиция по повод на информацията за поругаване на паметния знак на връх Каймакчалан

Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове. Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви. Това се казва в позиция на външно министерство, след като македонец се похвали със снимка в социалните мрежи как поругава българска паметна плоча.
От години властите в Република Македония поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове. Актове срамни и необясними, поне от гледна точка на общочовешките ценности, като уважението към спомена за мъртвите.
Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство.

МВНР ще направи всичко възможно, съвместно с други институции, за възстановяване на паметната плоча.

Ще бъде наложена забрана на лицето, извършило този варварски акт, да посещава България, заявяват от външно министерство.