Емил Радев иска следене на мигрантските потоци за терористи, както и повече сигурност по европейските летища

Участие в дискусията взеха координаторът на ЕС за борбата срещу тероризма Жил де Кирхов, както и българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев

По време на заседанието на комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент бяха обсъдени мерките и действията, предприети на европейско ниво в борбата срещу тероризма, особено с оглед на последните терористични атаки. Участие в дискусията взеха координаторът на ЕС за борбата срещу тероризма Жил де Кирхов, както и българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев.

Емил Радев припомни на своите колеги, че през последните няколко месеца терористични атаки взеха живота на много невинни европейски граждани, а полицията и службите ежедневно предотвратяват нови атентати, включително подготвяни от 15-годишни. „Няколко от тези атаки са от хора от имигрантски произход, а немските власти открито заявиха, че се опасяват, че миграционните потоци могат да бъдат използвани от терористи за незабелязано влизане в Европейския съюз.", уточни българският евродепутат.

Давайки за пример България и въведения от нея 100% контрол на преминаващите външните граници, Емил Радев настоя другите държави-членки да гарантират, че терористите не се смесват с пристигащите мигранти. Затова той поиска службите за сигурност да следят мигрантските и бежански потоци с цел залавянето на терористи сред тях.

Евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ обърна внимание и на приетата миналата седмица резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно засилване на мерките за сигурност по летищата. Той отправи запитване към г-н де Кирхов доколко подготвени са европейските летища за терористичната заплаха над Европа, както и какви мерки са необходими за предотвратяването на атаки в самите летища. Не на последно място Емил Радев запита дали са необходими нови законодателни инициативи в ЕС в тази насока.

В отговор координаторът на ЕС Жил де Кирхов потвърди, че миграционните потоци се използват от Ислямска държава, за да бъдат връщани терористи в Западна Европа, и предупреди за необходимостта да се работи с мигрантските общности, за да не се радикализират. Според него това е една от отличителните характеристики на сегашната терористична заплаха над Европа, като другите са: различните профили на терористите, използването на интернет с цел пропаганда и набиране на последователи, връзката между организираната престъпност и тероризма, различните оръжия на терористите от ножове до превозни средства.

Като основно предизвикателство пред службите за сигурност Жил де Кирхов посочи броят връщащи се чуждестранни бойци и поддръжници на Ислямска държава, особено след евентуалния разпад на калифата в Сирия и Ирак. В заключение той настоя за пълна техническа свързаност между различните информационни системи в ЕС в сферата на правосъдие и вътрешни работи, засилване на сътрудничеството и обмена на информация между полицейските и разузнавателни органи на държавите-членки, както и използването на електронни, особено дигитални, доказателства за целите на съдебното производство срещу заподозрени за тероризъм.