Две бомби бяха взривени в джамия и в конгресен център в Дрезден, Германия

При експлозиите от понеделник няма пострадали хора

Две бомби бяха взривени в джамия и в конгресен център в германския град Дрезден, като причина за инцидентите от полицията посочват ксенофобски и националистически мотив. При експлозиите от понеделник няма пострадали хора.


„Въпреки че никой не е поел отговорност за атаката, ние предполагаме, че става въпрос за ксенофобски мотив“, заяви полицейският началник на града Хорст Кретцшмар. „Ние също така подозираме връзка с празненствата този уикенд по повод Деня на обединението на Германия“ на 3 октомври, понеделник, допълни той.

Самоделните бомби са избухнали около 20 ч. местно време и са нанесли щети по вратата на джамията, докато имамът и семейството му са били вътре. Взривът в близост до международния конгресен център, пък, е принудил намиращия се до него хотел да евакуира посетителите си.

Дрезден, който се намира в източната част на Германия, е родното място на антиимигрантското движение ПЕГИДА. От града започнаха и масовите протести на ПЕГИДА, насочен срещу мигрантите и бежанците в страната.

В понеделник в Дрезден ще се проведат празненства по повод 26 години от обединението на Източна и Западна Германия, на които ще присъстват канцлерът Ангел Меркел и президентът Йоахим Гаук.