Нашият консул в Кипър задържана за опит за отвличане на дете (обзор)

Майката на детето е технически сътрудник в посолството ни

Българският консул в Кипър Виолета Ралева е задържана по обвинение в опит за отвличане на дете, съобщи Нова телевизия.

Ралева отишла да вземе момиченцето от детската градина, която посещавало, без обяснение.

Служителите на градината обаче решили да се свържат с родителите и да попитат дали въпросната дама е упълномощена от тях да взима детето. Те отрекли. Тогава възпитателите опитали да приберат момичето обратно в градината. Ралева обаче започнала да го дърпа.

Станал скандал, а пристигналата на място полиция я задържала за разпит. Разследването продължава и в този момент. А по информация от източници, близки до посолството, двете жени - консулът и майката на детето, са извикани спешно в България утре.

Родителите на детето няма да подават официално оплакване, затова и консулът ни вече е освободен. Това, което е дипломатът ни е обяснила пред властите е, че искала да вземе детето, защото нейните деца учели там преди и тя не била доволна от училището. 

Майката на детето - Виолета Несторова, работи като технически сътрудник в посолство на България в Кипър.

Ралева пък заема поста си от август. Това е първият й мандат. Няма дипломатически опит. Преди пристигането си в Кипър е работила в Националната агенция за приходите у нас.

Предприемат се всички необходими мерки за изясняване на случая, след което ще бъдат сезирани съответните компетентни институции, обясниха от МВнР. 

Недоразумение или отвличане е инцидента, коментират кипърските медии, след като изтече неофициална информация, че става дума за недоразумение. Според твърденията, майката на детето имала уговорка с колежката си да вземе детето, но за друга дата, различна от днешната. 

При постъпване в училището родителите попълват множество формуляри, като посочват предварително лицата, които могат да взимат децата от училище. При извънреден случай като този е необходимо пълномощно от родителите. А такова е липсвало не само за днес, но и за друга дата.