Бившият президент на Израел Шимон Перес почина в болница в Тел Авив

Перес получи Нобеловата си награда през 1994 година заради мирното споразумение с палестинския водач Ясер Арафат

Бившият президент на Израел и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес почина в болница в Тел Авив на 93-годишна възраст, две седмици след като претърпя инсулт, съобщи Израелското радио.

Перес бе един от последните представители на поколението политици - основатели на Държавата Израел. По време на близо 70-годишната си кариера той служи в повече от десет правителства, управлява и два мандата като премиер. Перес получи Нобеловата си награда през 1994 година заради мирното споразумение с палестинския водач Ясер Арафат.

Перес изрази отношението си към България и българите в реч в Европейския парламент през 2013 година, когато се навършиха 70 години от спасяването на българските евреи:

"Рядко ще видиш народ, който от една страна е много скромен и тих, а от друга страна, е така невероятно героичен. Тихо героичен, много скромен и в същото време велик пример за смелост и човечност. Искам да благодаря на вашия народ, на обикновените хора, които поеха риска - защото това бе рисковано - да спасят по-голямата част от еврейската общност в България".