"Интелигентния град и общината на бъдещето" обсъдиха на срещата на столиците на страните от ЦИЕ и Китай

 "Интелигентния град и общината на бъдещето" бе сред темите, обсъдени на Първата среща на столиците на страните от ЦИЕ и Китай, част от инициативата 16+1. Българската столица е домакин на форума, който се провежда София Тех Парк.
На дискусията виждането си за развитие на интелигентния град сподели зам.-кметът на София Дончо Барбалов, представители на общинските администрациите на Пекин, Загреб и Тирана, на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия, Джуниър Ачийвмънт България и китайската компания Huawei.
В световен мащаб повече от половината население /над 54%/ живее в градове. В България също все повече хора се придвижват към градовете, заради което в последните години се сблъскваме с необходимостта от непрекъснато обновяване на инфраструктурата, от въвеждане на нови технологии и свързаните с това данни, които се събират и трябва да се анализират, за да може градът да осигурява необходимите услуги за своите жители и гости.
За да е интелигентен, един град трябва да е ефективен, да е отговорен и да осигурява здравословни условия за живот. Какво значи да е ефективен - например в София се събират различни видове данни - за броя на автомобилите, които влизат в града, за потреблението на електрич какви ресурси има нужда за нормалното функциониране на града.
Информационните потоци вече са огромни. Ерик Шмид, бивш изпълнителен директор в Гугъл беше казал, че до 2008 г. в мрежата е събрана толкова информация, колкото сега се събира за всеки два дни.
Как може да е отговорен един град? Тези, които следят работата в столичната администрация знаят, че Столична община има контактен център и платформа, която предоставя събраните данни в отворен формат. Така всеки има достъп до тях и може да анализира информацията, да прави своите проучвания. Това обаче е двустранен процес. Столична община предоставя данните, но от друга страна хората трябва да се научат да ги ползват.
И не на последно място, градът трябва да осигурява здравословен живот, което включва всички политики, които Столична община като администрация прилага. В градския транспорт се въвеждат нови превозни средства, които отговарят на екологичните стандарти. Провеждат се и различни инициативи за подобряване чистотата на въздуха в града. Следи се строго както качеството на водата, така и обработката на отпадъците. Това са все важни неща за развитието на града, по които целенасочено се работи.
Всъщност, надали има универсален начин, по който един град да стане интелигентен. Това, което прави града интелигентен сме всички ние - хората, които живеем в града, хората, които правят бизнес и хората, които работят в администрацията на града.