СО инвестира 320 хил. лв. в разкриването на културно-историческото наследство на София

През тази година продължи проучването на неолитното селище в Слатина, както и на манастира "Мария Магдалена", приключва реставрацията на мозайките на църквата "Света София"

През тази година Столичната община инвестира 320 хил. лв. в пет проекта за проучване на културно-историческото наследство на града. Най-големият от тях е за археологическото проучване на площад "Света Неделя", чиито втори етап се извършва в момента. Проектите се финансират по програмата "Култура" на Столичната община. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на проучванията на площад "Света Неделя".
   През тази година продължи проучването на неолитното селище в Слатина, както и на манастира "Мария Магдалена", приключва реставрацията на мозайките на църквата "Света София". За мен е голям приоритет проучването на културно-историческото наследство, посочи кметът Фандъкова. Резултатите се виждат - нараства броя на туристите в града.
   Тази година са разширени проучванията на площ на площад "Света Неделя", като е разкрита монументална дворцова сграда.
   Проектът за проучване на площад "Света Неделя" включва и създаване на интерактивен урок за деца от 1-ви до 4-ти клас. Проектът е наречен "Когато София беше Сердика" и има важна образователна цел.
   На площад "Света Неделя" предстои да бъде изработен проект за експониране на археологическото наследство, каза също кметът и допълни, че е възложила на главния архитект на София - арх.Здравко Здравков. Целта е да се експонира културно-историческото наследство и да се социализира публичното пространство в градската среда, с много консервативен подход при експонирането.
   Заместник-кметът по култура д-р Тодор Чобанов съобщи, че през следващата година предстои да започнат разкопки в градинката пред хотел "Рила" и посочи, че древна Сердика е била един от най-важните римски градове в региона и неслучайно е избрана за столица. Всичко това намира отражение в материалната култура, която сега разкриваме.