Кристалина Георгиева ще бъде изслушана на 3 октомври, съобщи председателят на Общото събрание на ООН

Междувременно Русия блокира новата номинация на България за главен секретар на ООН

Кристалина Георгиева ще бъде изслушана на 3 октомври, съобщи председателят на Общото събрание на ООН

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за поста генерален секретар на ООН, въпреки решението на българското правителство да предложи нов кандидат в лицето на европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева. Това съобщи новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен, председателстващ Съвета за сигурност на ООН през септември. Според него възникналата ситуация е обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност.

"Хората искаха да знаят дали България ще има един, или двама кандидати. Оказва се, че има един кандидат, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата", каза Ван Бохемен, добавяйки, че нито един от членовете на Съвета за сигурност не възразява срещу това, след като са получили необходимите разяснения.

Така Ирина Бокова продължава да участва в избора на генералния секретар на ООН в лично качество.

"Аз не съм експерт в тази област, но юридическата консултация, която получихме, беше, че след като страната е издигнала един кандидат, той сам решава дали да продължи да участва в състезанието. Това означава, че страната не може да го отзове, ако той сам не пожелае", отбеляза дипломатът.

Решението си да замени своя кандидат за поста генерален секретар на ООН българското правителство обяви на 28 септември. Както заяви министър на външните работи Даниел Митов, Бокова трябва да анализира създалата се ситуацията и да направи оценка на своето участие в това състезание. Самата Бокова обяви намерението си да продължи борбата.

 

Междувременно Русия блокира новата номинация на България за главен секретар на ООН. Руската страна е поискала разяснение от България за писмото, с което страната ни номинира Кристалина Георгиева, съобщи снощи електронното издание UN-report.

Поискано е пояснение на използвания израз "единственият кандидат на България". На практика Русия временно е спряла разпространението на писмото с номинацията. Това означава, че Кристалина Георгиева не може да бъде изслушана от ООН. UN-report съобщи, че и Венецуела и Уругвай също са поискали обяснение по същия въпрос.

В същото време председателят на Общото събрание Питър Томсън заяви, че Кристалина Георгиева ще бъде изслушана в понеделник, 3 октомври. Изслушването ще започне в 20.00 ч. българско време. Георгиева „ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти”, подчерта той.