Кметът на Кранево: През 2011 г. Пламен Манушев сам обезвреди мина на централния плаж в селото

В момента се мината се намира във Военноисторическия музей

През 2011 г. Пламен Манушев сам обезвреди мина на централния плаж в селото, това разказа пред „Фокус” кметът на Кранево Румен Николов.

„Правихме един колектор на централния плаж и багеристът, както копаеше, удари нещо в пясъка на дълбочина 4 метра. Като поразровихме малко с лопатите се оказа, че е голяма бомба от 1898 г.”, обясни той. Николов добави, че за случая тогава е докладвано на Пламен Манушев - който е сапьор и специалист по обезвреждане на минни бомби. „Пламен Манушев дойде с официалния си мундир, явно е бил на някаква среща и влезе вътре в дупката, сам самичък. По телефона багеристът го направляваше как да управлява багера, а всички други се бяха евакуирали на около 200 метра от самата бомба”, каза още Николов. Той обясни, че е закачил мината на багера и я е откарал към водата.
„Бомбата беше взривена, качиха я на един понтон, направен от 7-8 варела. Дръпнаха я с един катер във водата и я гръмнаха там”, поясни Румен Николов и допълни, че бомбата е била модел, който не може да се деактивира. „Отворихме прозорците на всички хотели, това си го спомням много добре, защото в противен случай от детонацията щяха да се счупят прозорците”, посочи кметът. „Те я гръмнаха тарикатската, така че просто да я разцепят, за да могат да извадят тротила от нея”, обясни Румен Николов. „Направи ми впечатление тогава, че бе съвсем официален, но много мъжката дръпна всички хора и пое отговорността за тази бомба”, коментира кметът и уточни, че тази бомба в момента се намира във Военноисторическия музей.