България има необходимото, за да бъде лидер в икономиката на утрешния ден

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред водещи предприемачи

На фона на динамичното развитие в индустрията имамe възможност да изберем пътя на успеха и да бъдем лидер, а не наблюдател в новата икономика. Това послание отправи президентът Росен Плевнелиев, който взе участие в годишната конференция на Глобалния предприемачески мониторинг България (GEM).

Проектът GEM от 1999 г. ежегодно оценява дейността на бизнеса и националните характеристики в икономиката на над сто държави. Днес GEM е най-мащабното проучване на предприемачеството и оперира с бюджет, възлизащ на над 9 млн. долара.

Предприемачеството трябва да бъде готово за дълбоки промени в световната индустрия, предупреди президентът и отбеляза значимия прогрес на българските стартиращи предприятия през последното десетилетие. "Българските старт-ъп предприемачи вече генерират приходи, създават хиляди работни места, радват се на изключително доверие в международен план, възползват се и утвърждават иновации", заяви Росен Плевнелиев. Той изрази гордостта си от факта, че в международните класации София е класирана измежду десетте най-добри града за стартиращи компании.

Държавният глава призова бизнеса да се използва възможностите за финансиране, гарантирани от Европейския съюз. "България беше първата страна, която се възползва от оперативните програми на ЕС, за да подпомогне стартиращите предприятия в най-ранна фаза", напомни президентът. "Имаме огромен брой талантливи млади хора и инструменти за финансиране, както и голям брой положителни примери за доказали се в целия свят млади компании", заяви още Росен Плевнелиев и отбеляза, че над 3 000 новостартиращи предприятия имат възможност да получат финансиране до края на 2020 г. чрез европейските оперативни програми. 

Пред водещи имена с областта на предприемачеството и науката Росен Плевнелиев изрази убеденост, че България притежава необходимите фактори, за да бъде успешна в динамично променящата се бизнес среда в световен мащаб. Президентът изброи приоритетите на България, чрез които предприемаческата среда ще продължи да се подобрява.  "Иновациите, дуалната система на образование, информационните екосистеми и енергийната либерализация и диверсификация за последните пет години се превърнаха в неотменима част от дневния ред на страната в полза както на настоящите, така и на бъдещите успешни предприемачи", каза държавният глава.

„Към 2015 г. софтуерната индустрия в България вече съставя 1.86% от брутния вътрешен продукт и дава работа над 17 500 специалисти. Предприемачеството и финансирането в сферата на новостартиращите предприятия в България е успешно, но нашата работа не е приключила", категоричен беше държавният глава. Той призова държавните институции да работят, за да има в страната необходимия човешки ресурс и съобразено с изискванията на успешните индустрии образование. "За да продължим в този дух, държавата трябва да създаде поколение от образовани и активни млади хора и да насърчава предприемаческата култура. Бъдещето на България се случва не на фронта, а в класните стаи", допълни Росен Плевнелиев.