Министър Кралев: Маратоните от веригата „Бягането начин на живот“ влизат в Международния календар

Маратоните са една от най-добрите реклами за градовете организатори, а участието на елитни бегачи е стимул за нашите атлети

Маратоните във Варна и Стара Загора, които са част от веригата „Бягането начин на живот“ ще бъдат част от международния календар на Европейската асоциация по лека атлетика през 2017 г. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на пресконференцията преди последния маратон от веригата в София, който отдавна е част от международния календар.
„Софийският маратон е едно от най-значимите спортни събития в България и емблематична за София проява. Благодаря на всички, които го запазиха дори в най-трудните за организацията му години, защото стъпвайки на неговия авторитет ние направихме проект, с който да популяризираме още повече бягането в цялата страна. Направихме още два маратона във Варна и Стара Загора, които бяха изключително успешни и през следващата година, благодарение на Българската федерация по лека атлетика, те ще бъдат включени в международния календар на Европейскатa асоциация по лека атлетика“, заяви Кралев.
Министър Кралев допълни, че се планира във веригата да се включат и бягания на 20 км, като през тази година със средства от бюджета на маратоните е подпомогнат пробегът Гюргево – Русе.
„Виждаме, че има интерес и се надяваме догодина, освен участие от страна на чуждестранни бегачи, да има и по-голяма масовост и повече млади българи да бъдат привлечени към каузата на спорта. Не е важен само стартът на професионалистите, но и масовият старт и бяганията на по-късите дистанции. Защото маратонът е изключително тежка дисциплина, но се започва от 3 км, 5 км, 10 км и с натрупване на опит и преминатите километри състезателите добиват смелост да опитат и най-тежката дистанция“, каза Кралев.
Министърът допълни, че маратоните са една от най-добрите реклами за градовете организатори, а участието на елитни бегачи е стимул за нашите атлети, които получават възможност да проверят собствените си възможности.
Откриването на „Маратон на София 2016“ е на 9 октомври от 9.30 ч., пред Националния стадион „Васил Левски” като на него ще присъства и президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен.