Ева Паунова: България с едно от най-ниските нива на младежка безработица

Това са добри новини, но процентът трябва да бъде сведен до минимум

Ева Паунова: България с едно от най-ниските нива на младежка безработица и активна работа по европейската Инициатива за младежка заетост

„Нивото на безработица сред младите в България е с 12% под средното за Европа (22.6%). Това са добри новини, но процентът трябва да бъде сведен до минимум. За целта Комисията препоръчва да подобрим прехода от образование към заетост, тъй като в момента почти три четвърти от  българите, които не учат, не работят или не се обучават, на са активни в търсенето на възможности“. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова във връзка с анализа на напредъка по Гаранцията за младежта и Инициативата за младежка заетост, представен от Европейската комисия на 4 октомври 2016 г.
„Над 20 хиляди българи са били достигнати от Инициативата за младежка заетост, а близо 40% от тях са приели предложение за работа. България, която разполага с 55.19 милиона евро по тази схема, е предприела стъпки за справяне с младежката безработица: чрез реформа на професионалното образование и обучение, както и на висшето образование; чрез приемането на правна рамка за стажовете, предприемане на мерки срещу преждевременното напускане на училище и редица местни партньорства,“ посочи Паунова.
Гаранцията за младежта от 2013 г. е европейски подход за борба с младежката безработица, който позволява на всички млади хора под 25 години да получат качествено конкретно предложение в рамките на 4 месеца, след като са напуснали формалното образование. През последните три години, 14 милиона младежи да се регистрирали в тази схема, като 9 милиона от тях са получили оферта за работа или стаж. Инициативата за младежка заетост действа в допълнение, оказвайки специална подкрепа на младите хора в региони, където равнището на младежката безработица е над 25 %. Чрез тази програма на регионите е предоставена директна финансова помощ от  6,4 милиарда евро.
Българският евродепутат работи активно за подобряването на квалификациите и професионалните възможности за младежите като един от основателите на инициативата Образование България 2030. Тя е и един от посланиците на Европейския пакт за младежта по покана на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, уменията и мобилността на труда Мариан Тайсън. Пактът надгражда над Гаранцията за младежта и Инициативата за младежка заетост, насърчавайки насърчаване на качествени бизнес-образователни партньорства.